Bloomberg: Σε Σαχάρα θα μετατραπεί η Αθήνα λόγω της μακροπρόθεσμης οικολογικής καταστροφής

Για ερημοποποίηση της Αθήνας κάνει λόγο το Bloomberg καθώς μια μακροπρόθεσμη οικολογική καταστροφή απειλεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, την Αθήνα

Για ερημοποποίηση της Αθήνας κάνει λόγο το Bloomberg καθώς μια μακροπρόθεσμη οικολογική καταστροφή απειλεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, την Αθήνα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ελληνική πρωτεύουσα, λόγω των πυρκαγιών και των υψηλών θερμοκρασιών.

Οι πυρκαγιές μαίνονταν την περασμένη εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής που περιβάλλει την Αθήνα, καταστρέφοντας σπίτια και αναγκάζοντας κατοίκους και τουρίστες να αναζητήσουν την ασφάλεια των κοντινών παραλιών, συνεχίζει το δημοσίευμα. Καθώς το κλίμα θερμαίνεται, η υπερβολική ζέστη και οι πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές, στερώντας από τους ελαιώνες και τα πευκοδάση που περικυκλώνουν την πρωτεύουσα τον χρόνο που χρειάζονται για να αναζωογονηθούν.

bloomberg

Tο ειδησεογραφικό πρακτορείο κάνει αναφορά σε αντίστοιχες προβλέψεις του Έλληνα καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιου Λέκκα, ο οποίος πρώτος προειδοποίησε για τον κίνδυνο της ερημοποίησης τονίζοντας ότι: «Αν υπάρξει μια νέα πυρκαγιά φέτος ή του χρόνου, που θα κάψει για παράδειγμα το βουνό της Πάρνηθας, τότε θα οδηγηθούμε σε ερημοποίηση».

Στις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν τη νότια Ευρώπη που τις οδηγούν σταδιακά στην ερημοποίηση σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μείωση των βροχοπτώσεων και την αύξηση  των πυρκαγιών. 

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου που αποτελούν κίνδυνο για την περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος του πλανήτη. Πυρκαγιές είχαν ξεσπάσει το 2021 στην Αττική, στη νότια Πελοπόννησο και την Εύβοια με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 46 βαθμούς Κελσίου. Αυτή την εβδομάδα, ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει ακόμη πιο ψηλά.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα οι θερμοκρασίες προβλέπεται να φτάσουν τους 47 Βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που προσεγγίζει το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48,8 Βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε στη Σικελία πριν από δύο χρόνια. «Οι δύσκολες στιγμές δεν έχουν τελειώσει ακόμη», προειδοποίησε την Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μακροπρόθεσμα, επιδιώκει την ανακατανομή πόρων για αναδάσωση και τη λήψη προληπτικών μέτρων στην Αττική.
 

Πηγή: skai.gr