Αρχισε το 2ο τουριστικό φόρουμ

Με πολλές συμμετοχές και υψηλές προσδοκίες άρχισαν την Παρασκευή, στο ξενοδοχείο ``Ρόδος Πάλλας`` οι εργασίες του 2ου τουριστικού φόρουμ, που οργανώνει το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και η αναπτυξιακή εταιρεία ΔΕΤΑΠ, με θέμα ``Ανταγωνιστικότητα μέσω αειφορίας: ευκαιρίες και προκλήσεις για τους Μεσογειακούς Τουριστικούς Προορισμούς``.
Αναμένεται να κατατεθούν ενδιαφέρουσες απόψεις, προτάσεις και προβληματισμοί για τον τουρισμό γενικότερα. Ηδη με τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Β. Μηναΐδης, τάραξε τα νερά, χαρακτηρίζοντας ανησυχητικές τις προσπάθειες που γίνονται για απεξάρτηση του τουρισμού από το μοντέλο ήλιος και θάλασσα, ενώ τόνισε ακόμα ότι ``ο τουρισμός του σήμερα ξέρουμε θα είναι όνειρο, μπροστά στην κόλαση που μας περιμένει``.
Στο φόρουμ δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί η υπουργός Τουρισμού Φ. Πάλλη- Πετραλιά, λόγω της συμμετοχής της στη 2η ελληνοτουρκική συνάντηση στην Αττάλεια της Τουρκίας για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τουριστικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών. Παραβρέθηκαν όμως ο υπουργός Αιγαίου, Αρ. Παυλίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Βαληνάκης.
Συγχαρητήρια στο Επιμελητήριο για την πρωτοβουλία του, έδωσε ο υπουργός Αιγαίου, κ. Παυλίδης, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για το τουριστικό μέλλον της χώρας μας και της περιοχής μας, γενικότερα.
Στόχος είναι να είμαστε ακόμα καλύτεροι τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλίδης.
Καταξιωμένο θεσμό χαρακτήρισε το φόρουμ ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βαληνάκης, τονίζοντας ότι με την διοργάνωση αυτή το Επιμελητήριο βάζει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τα επόμενα χρόνια.
Το φόρουμ είπε, αναδεικνύεται σε προνομιακό πεδίο διαλόγου και άντλησης απόψεων και συνεργασιών τόσο μεταξύ των κορυφαίων παραγόντων του διεθνούς τουριστικού στερεώματος όσο και μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που συνιστά αναγκαίο προαπαιτούμενο για να ενισχυθεί η δυναμική της τουριστικής ανάπτυξης στον τόπο μας.
Με την διοργάνωση αυτή, είπε επίσης ο κ. Βαληνάκης, επιβεβαιώνονται οι δυνατότητες που υπάρχουν έτσι ώστε το νησί μας να αναδειχθεί σε παγκόσμιο κέντρο συνεδριακού τουρισμού.
Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γ. Χατζημάρκος τόνισε ότι σ` αυτό το φόρουμ θα δούμε τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που ανοίγονται για τον τουρισμό. Επισήμανε επίσης, ότι η Ρόδος μπορεί να καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης και διαλόγου για τον τουρισμό και αυτό επιδιώκει άλλωστε το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ενώ ειδικές αναφορές έκανε και για την αειφορία.
Προβληματισμούς και ανησυχία προκάλεσε με την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Β. Μηναΐδης.
``Ο τουρισμός που ξέραμε ως σήμερα θα είναι όνειρο μπροστά στην κόλαση που μας περιμένει``, είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τις ανησυχίες του.
Η αειφορία, είπε ο κ. Μηναΐδης, είναι δίδυμη αδελφή με την ανταγωνιστικότητα αλλά εμείς έπρεπε πρώτα να φθάσουμε στις 100.000 κλίνες και μετά να το μάθουμε. Μίλησε επίσης για άναρχη τουριστική ανάπτυξη και προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Χαρακτήρισε ακόμα μανία την προσπάθεια ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού -κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις παραθεριστικές κατοικίες- εκφράζοντας γενικότερα την ανησυχία του για την προσπάθεια απεξάρτησης του τουρισμού από το μοντέλο ήλιος και θάλασσα.
Ειδικά για τις παραθεριστικές κατοικίες, ο κ. Μηναΐδης τόνισε ότι αν δοθούν άδειες θα κτιστούν τα πάντα, και μπροστά σ` αυτό που θα γίνει οι πολεοδομικές παραβάσεις των ξενοδοχείων θα είναι παρωνυχίδες.
Την Παρασκευή, στο πλαίσιο των εργασιών υπήρξαν δύο πάνελ:
- Στο πρώτο συζητήθηκε το θέμα ``Τουρισμός και Αειφόρος Ανάπτυξη`` με συντονιστή τον Στ. Φωτίου.
- Στο δεύτερο το θέμα ήταν η παρακολούθηση αειφορίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Το Σάββατο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην παρουσίαση της ετήσιας τουριστικής έρευνας που έγινε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, όπου θα σκιαγραφηθεί το προφίλ των επισκεπτών του νησιού μας, ο βαθμός ικανοποίησής τους αλλά και η διενέργεια συγκρίσεων σε θέματα ικανοποίησης ανάμεσα σε επισκέπτες διαφορετικών εθνοτήτων.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr