Φωτίου: Να προχωρήσει η αποϊδρυματοποίηση μέσα από την αναδοχή

Στα εγκαίνια τριών νέων κτιρίων στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Βούλας παραβρέθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου σήμερα.

Η κα. Φωτίου κατά την ομιλία της τόνισε πως είναι βασικός στόχος τόσο δικός της όσο και της κυβέρνησης να επεκταθούν οι υποδομές που αφορούν άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά τόνισε πως βασικός σκοπός της κοινωνικής πολιτικής είναι «η αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Στόχος είναι να υπάρχουν πολύ λιγότερα παιδιά σε ιδρύματα και πολύ περισσότερα σε οικογένειες μέσα από τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται και από το νέο νομοσχέδιο για την αναδοχή».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης η κα. Φωτίου υπογράμμισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις της πως «το νέο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλη μερίδα της Ελληνικής Κοινωνίας να κάνει ευτυχισμένα παιδιά που σήμερα βρίσκονται σε ιδρύματα. Στόχος μας είναι πολύ λιγότερα παιδιά σε ιδρύματα και πολύ περισσότερα σε οικογένειες». Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας τόνισε πως η αναδοχή είναι πράξη καλοσύνης και αγάπης και το νέο νομοσχέδιο δίνει αυτή την προοπτική σε πάρα πολύ κόσμο με διαδικασίες που δεν θα ξεπερνούν τον ένα μήνα το μέγιστο όπως υπογράμμισε.

Σε ερώτηση του ΣΚΑΙ αναφορικά με τις διατάξεις που αφορούν την υιοθεσία και για ποιους λόγους δεν υπάρχει διεύρυνση μέσα από το νέο σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση, η κα. Φωτίου σημείωσε πως η υιοθεσία είναι ένα τελείως διαφορετικό κεφάλαιο το οποίο έχει να κάνει με τον αστικό κώδικα. Σημειώνεται πως ο αστικός κώδικας προβλέπει ως απαιτητή προϋπόθεση προκειμένου ένα ζευγάρι να καταθέσει αίτηση την ύπαρξη γάμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη διάταξη αποτρέπει από την υποβολή αιτήματος για υιοθεσία παιδιού και τα ετερόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Η κα. Φωτίου επίσης τόνισε «είναι διαφορετικό πράγμα η υιοθεσία και η αναδοχή αλλά η ουσία είναι πως και με τους δύο τρόπους επιθυμούμε να δώσουμε ελπίδα σε ανθρώπους».

Η κα. Φωτίου δεν θέλησε να τοποθετηθεί αναφορικά με την χθεσινή ανακοίνωση από την πλευρά της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Το έργο πνοής με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδότησε πλήρως την ανακαίνιση τριών κτιρίων τα οποία αναλυτικά:

Το πρώτο κτίριο θα χρησιμοποιηθεί ως στέγη των νέων κοριτσιών που ζουν στο χώρο πολλά χρόνια και προετοιμάζονται για την αυτονόμησή τους.

Το δεύτερο είναι ξενώνας βραχείας παραμονής για παιδιά με αναπηρίες που ζουν με τις οικογένειές τους και για οικογενειακούς λόγους χρειάζονται την προσωρινή εξειδικευμένη φιλοξενία.

Το τρίτο είναι κέντρο θεραπειών για παιδιά της κοινότητας που είναι ανασφάλιστα και παραπέμπονται για θεραπείες όλων των μορφών.

Σημειώνεται πως η δωρεά από το ΙΣΝ έφτασε τα 750.000 ευρώ και αναμένεται να δώσει άμεσα λύσεις σε περισσότερα από 80 παιδιά και τις οικογένειές τους στο Νότιο τμήμα της Αττικής.

Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης