Αντεπίθεση ΥΠΕΞ μετά την κριτική του ισπανού πρέσβη για Καταλονία και Ρουβίκωνα

Αιχμές για τον πρεσβευτή της Ισπανίας στην Ελλάδα αφήνει το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την κριτική που άσκησε τις τελευταίες ημέρες στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη στάση της Αθήνας απέναντι στην Καταλονία και την εισβολή μελών του Ρουβίκωνα στην ισπανική πρεσβεία.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ κατηγορεί τον Ενρίκε Βιγκέρα ότι συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται «σε συντονισμό» με τη Νέα Δημοκρατία και τον κατηγορεί για «απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας».

Αφορμή ήταν δήλωση του ισπανού διπλωμάτη στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι η Αθήνα δεν έχει στηρίξει επαρκώς τη Μαδρίτη έναντι των αποσχιστικών προσπαθειών της Καταλονίας, ενώ αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εξέφρασε απερίφραστα» την στήριξή του στην ισπανική κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε καταδικάσει το καταλανικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας και ζητά από τον κ. Βιγκέρα να ανασκευάσει άμεσα τις «ατυχείς» τοποθετήσεις, παρέχοντας επίσης τις «απαραίτητες εξηγήσεις» προς την ελληνική κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως η ελληνική διπλωματία εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα της Καταλονίας νωρίτερα σήμερα Κυριακή.

Όσον αφορά την εισβολή του «Ρουβίκωνα» στην ισπανική αποστολή στα μέσα του μήνα, την οποία ο κ. Βιγκέρα χαρακτήρισε πρωτόγνωρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΥΠΕΞ κατηγορεί τον ισπανό πρέσβη ότι απαξιώνει την ελληνική Δικαιοσύνη, που τιμώρησε με 6μηνη φυλάκιση τους συλληφθέντες. Σημειώνεται πως οι ποινές επιβλήθηκαν με αναστολή.

Η ελληνική διπλωματία και σε αυτή την περίπτωση αφήνει αιχμές για δύο μέτρα και δύο σταθμά από την ισπανική πλευρά, αναφέροντας ότι όταν ακτιβιστές είχαν εισβάλει στην πρεσβεία το 2011, χωρίς να επιβληθούν ποινές, δεν έγινε καμία επικριτική τοποθέτηση.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης