Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ (upd)

Την πορεία των εργασιών του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspot) της Χίου επιθεώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο νησί, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Λίγο πριν τις 18:30 ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε και την επίσκεψη στη Λέρο όπου, ομοίως, επιθεώρησε την πορεία των εργασιών για το εκεί hotspot.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επιθέωρησης στη Χίο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι "Η Ελλάδα κατάφερε να αντεπεξέλθει και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέσα σε δύσκολες συνθήκες αλλά τώρα είναι η σειρά και των άλλων Ευρωπαίων να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις και να προχωρήσουν το ζήτημα της μετεγκατάστασης των 66.000 προσφύγων, που έχει συμφωνηθεί ότι πρέπει να μεταφερθούν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ κυρίως του κέντρου και του βορρά". 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά η διαδικασία καθώς μέχρις στιγμής έχουν μετεγκατασταθεί λιγότεροι από 100 πρόσφυγες, υπογραμμίζοντας ότι τα εν λόγω κράτη δεν έχουν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τους να τους υποδεχτούν.

Κάλεσε περαιτέρω τις Βρυξέλλες να συνεισφέρουν ουσιαστικά στο ζήτημα "της επανεισδοχής με βάση τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η ΕΕ με τρίτες χώρες, για την επιστροφή, σε αυτές τις χώρες, μεταναστών που δεν έχουν το δικαίωμα, δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη".

"Τρίτον - τόνισε ο κύριος Τσίπρας - θα πρέπει να ελεγχθεί άμεσα το αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, την οποία κι εμείς χειροκροτήσαμε - σημείωσε χαρακτηριστικά - αναγνωρίζοντας μεν ότι πρέπει να δοθούν χρήματα και να βοηθηθεί (η Τουρκία) αλλά πρέπει ταυτόχρονα και η Τουρκία να βοηθήσει να μειωθούν οι ροές των προσφύγων και μεταναστών", υπονοώντας προφανώς ότι δεν έχουν γίνει όσα θα έπρεπε / έχουν συμφωνηθεί.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι 10 - 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες φθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά και σημείωσε ότι όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα προκειμένου να καταστεί εφικτό να ανταποκριθεί η χώρα ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια σε αυτούς τους ανθρώπους. 

Τέλος ανέφερε ότι τα νησιά βρίσκονται αντιμέτωπα με μία ιστορική συγκυρία και παίρνουν στις πλάτες τους το βάρος όλης της Ευρώπης, ευχαριστώντας αρχές - κατοίκους και λιμενικό για τη συμβολή τους. 



Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Χίο δημιουργείται στον χώρο των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ και, όπως μεταδίδεται, έχουν ήδη τοποθετηθεί 20 οικίσκοι, ενώ θα στηθούν συνολικά 75, που στην πλήρη ανάπτυξή τους θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 1.112 πρόσφυγες.


Αντιστοίχως, το hotspot στην Λέρο αναπτύσσεται στην περιοχή του ψυχιατρείου, ενώ οι περίπου 900 πρόσφυγες, που βρίσκονται τώρα στο νησί, διαμένουν προς το παρόν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με μεγάλες σκηνές, στο λιμάνι.



Οι βουλευτές  κκ Μιχαηλίδης και Μηταράκης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καρμαντζης, ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς και ο μητροπολίτης Χίου Μάρκος ήταν εκείνοι που υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό στο νησί. Ο κύριος Τσίπρας με τη σειρά του συνεχάρη την τοπική διοίκηση για τον τρόπο με τον οποίον έχουν αντιμετωπίσει την κρίση έως σήμερα δεδομένης εξάλλου της δυσαναλογίας μεταξύ του μεγέθους του νησιού και του βάρους που καλείται να σηκώσει. 

Αμέσως μετά την επίσκεψή του στα νησιά, ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πηγή: skai.gr