Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα αφού δεν έστειλε αποτυπώματα 370.000 προσφύγων

Επιστολή στην Ελλάδα με την οποία την προειδοποιεί ότι δεν έχει στείλει στο κεντρικό σύστημα Eurodac τα δακτυλικά αποτυπώματα για σχεδόν το 1/3 των προσφύγων και μεταναστών που έχουν καταγραφεί στα ελληνικά εδάφη έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, μεταξύ 20 Ιουλίου και 30 Νοεμβρίου καταγράφηκαν στην Ελλάδα περισσότερες από 492.000 αφίξεις, ωστόσο στη βάση δεδομένων Eurodac εστάλησαν δακτυλικά αποτυπώματα από περίπου 121.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Αρμόδιες πηγές πάντως ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως το πρόβλημα έγκειται στο ότι η λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις με τη χρήση χαρτιού, και όχι με τα ειδικά μηχανήματα τα οποία δεν έχει παραλάβει ακόμα η Ελλάδα.

«Η Επιτροπή γνωρίζει καλά την πίεση που υφίστανται τα κράτη-μέλη, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα και για αυτό υιοθέτησε την προσέγγιση των Hot Spots» δήλωσε η εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν αλλάζει και είναι αναγκαία η «πλήρης εφαρμογή» της, είπε.

Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο στην Ιταλία – σε βάρος της οποίας οι Βρυξέλλες έχουν κινήσει τη διαδικασία παράβασης – καταγράφηκαν 65.000 αφίξεις δια θαλάσσης, αλλά μόνο σε περίπου 29.000 περιπτώσεις έγινε αποτελεσματική λήψη και διαβίβαση δακτυλικών αποτυπωμάτων στη βάση δεδομένων Eurodac.

Στο τρίτο και τελευταίο κράτος-μέλος που έστειλε προειδοποιητική επιστολή η Επιτροπή, στην Κροατία, τα αντίστοιχα νούμερα είναι 340.000 αφίξεις και αποστολή δακτυλικών αποτυπωμάτων στην εν λόγω βάση δεδομένων μόνο για 575.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ