Κλείσιμο

Τα τηλεφωνήματα «έδεσαν» τον Γιάννη Λαγό

Τόσο ο ειδικός ανακριτής διαφθοράς Σπύρος Γεωργουλέας όσο και ο εισαγγελέας της ανάκρισης έκριναν ότι τα στοιχεία της δικογραφίας και κυρίως τα όσα προκύπτουν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου είναι συντριπτικά και επιβάλλουν την προφυλάκισή του για το αδίκημα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Περαιτέρω, ως προς το νομικό υπόβαθρο της απόφασης των λειτουργών της Θέμιδος, βάσει του νόμου προβλέπεται ότι για να κριθεί κάποιος προφυλακιστέος θα πρέπει να θεωρείται ύποπτος φυγής ή ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. Οπως προκύπτει από την ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, οι δύο αυτές περιστάσεις κρίθηκε ότι συντρέχουν στο πρόσωπο του Γιάννη Λαγού.

Η απολογία του βουλευτή Πειραιά ενώπιον του ανακριτή διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 7 χθες το πρωί. Στο επίκεντρο των ερωτήσεων του ανακριτή βρέθηκαν, ως αναμενόταν, οι αλλεπάλληλες τηλεφωνικές κλήσεις που, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, φέρεται να έχει ανταλλάξει ο βουλευτής Πειραιά με διάφορους συγκατηγορουμένους του και ιδιαίτερα με τον «πυρηνάρχη» της Χ.Α. στη Νίκαια Γ. Πατέλη το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Σημειωτέον ότι, βάσει των στοιχείων της δικογραφίας, ο Γιάννης Λαγός φέρεται να δέχεται λίγο μετά τη δολοφονία μήνυμα στο κινητό του από τον γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος ζητεί να ενημερωθεί για το τι ακριβώς συνέβη στο Κερατσίνι. Εν συνεχεία ακολουθεί κλήση του Λαγού προς τον Ν. Μιχαλολιάκο.

Οπως και οι συγκατηγορούμενοί του βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ο Γιάννης Λαγός αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή του σε έκνομες δραστηριότητες της οργάνωσης και απέδωσε τη δίωξη σε βάρος του σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Ως προς τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες που φέρεται να είχε το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ο Γιάννης Λαγός ισχυρίστηκε ότι σκοπός τους ήταν «να πληροφορηθεί τι ακριβώς συνέβη». «Είμαστε Ελληνες εθνικιστές και όχι ναζιστές», φέρεται να δήλωσε, μεταξύ άλλων, στον ανακριτή και πρόσθεσε: «Δεν χρησιμοποιούμε ναζιστικά σύμβολα σε επίσημες εκδηλώσεις και αν κάποιος εμφανιζόταν με τέτοια σύμβολα του απαγορευόταν η συμμετοχή στις δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής».

Ο κατηγορούμενος
δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις και αναφορικά με το Καταστατικό της Χρυσής Αυγής, το οποίο κατά την κατηγορία αποτελούσε τη «βάση» λειτουργίας της οργάνωσης κατά τις επιθέσεις. «Πρώτη φορά στη ζωή μου είδα το λεγόμενο Καταστατικό που παρουσιάστηκε στο κατηγορητήριο. Το μόνο που γνωρίζω είναι αυτό που έχει κατατεθεί επισήμως στον Αρειο Πάγο, το οποίο είναι το μόνο που απηχεί τις απόψεις της Χρυσής Αυγής», απάντησε.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή - Εύα Καραμανώλη