Σε ύφεση οι φωτιές στην περιοχή Λουμπάρδα

Σε ύφεση η φωτιά στην περιοχή της Λουμπάρδας στην Αγία Μαρίνα. Ήδη τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair επιστρέφουν προς την Παλαιά Φώκαια που υπάρχουν αναζωπυρώσεις.

Στο μεταξύ, ένας 83χρονος συνελήφθη για εμπρησμό από αμέλεια στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, ενώ στον εισαγγελέα οδηγούνται οι τέσσερις Έλληνες που συνελήφθησαν για τη φωτιά στη Λαυρεωτική.

Σε ύφεση βρίσκονται και οι υπόλοιπες πυρκαγιές, με το έργο των πυροσβεστών να επικεντρώνεται στην περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας.

Η εικόνα που μετέφεραν νωρίτερα οι τοπικές αρχές είναι αποκαρδιωτική. Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι έχουν καταστραφεί όλο το πράσινο από την Παλαιά Φώκαια έως τα Λεγραινά.

Ήταν παντελής η απουσία συντονισμού της Πυροσβεστικής, οι πυροσβέστες έδιναν μόνοι τους τη μάχη, τόνισε ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής Νίκος Στάμου. Όπως είπε, από τις έως τώρα πληροφορίες υπάρχουν έξι καμένες κατοικίες στον οικισμό της Σιδερίνας.

Εκτιμάται ότι έχουν αποτεφρωθεί τουλάχιστον 20.000 στρέμματα πρασίνου. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, κάηκαν ολοσχερώς τουλάχιστον 15 σπίτια, ενώ άλλα 100 έχουν υποστεί ζημίες.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Νίκος Τσόγκας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι στην πυρόσβεση συμμετέχουν 180 πυροσβέστες με 60 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, τα οποία, όπως είπε, επιχειρούν σε οριακές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που φτάνουν και τα εννέα μποφόρ.

Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες των τοπικών αρχών για ανεπάρκεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, ο κ. Τσόγκας είπε ότι υπήρχαν διάσπαρτες εστίες, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαιτέρως δυσμενείς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, μέχρι το μεσημέρι αναμένονται δύο Canander από την Ιταλία, ενώ ενισχύσεις έχουν ζητηθεί επίσης από Γαλλία και Κροατία.

Χωρίς ρεύμα παραμένει η ευρύτερη περιοχή της Κερατέας. Η ΔΕΗ προχώρησε στη διακοπή για να διευκολυνθούν οι ρίψεις από τα αεροσκάφη. Χωρίς νερό παραμένουν και πολλές κατοικίες.

Στην υπόλοιπη χώρα, ύφεση παρουσιάζουν οι φωτιές στη Νεάπολη Λακωνίας, την Ξεριά Πύλου και στον Τρύβλακα Κύθνου.

Στην Κύθνο μετέβη πεζοπόρο τμήμα 10 ατόμων, για να συνδράμει τον ένα εποχικό πυροσβέστη και τους 15 υπάλληλους του δήμου.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος εξέφρασε την λύπη και τη συμπάθεια τους στους πυροσβέστες και όσους πολίτες τραυματίστηκαν στις πυρκαγιές. Τόνισε ότι τα αίτια των πυρκαγιών είναι συγκεκριμένα και παρακάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Προειδοποίηση ΓΓΠΠ

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς στις περιφέρειες Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, καθώς επίσης και σε Αργολίδα, Κορινθία και Λακωνία.
Πηγή: skai.gr