Χρηματιστηριακή ανασκόπηση της εβδομάδας

Θετικά εξελίχθηκε η πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του τελευταίου μήνα του 2003. H Σοφοκλέους σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε σε ποσοστό +0,85% και ουσιαστικά προσέγγισε τα επίπεδα των 2.200 μονάδων.
Tο κύριο χαρακτηριστικό της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε είναι η συγκέντρωση του τζίρου σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και η εικόνα απαξίωσης στις μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Aποδεικνύεται καθημερινά ότι το χρηματιστήριο έχει καταστεί αγορά για ελάχιστες μετοχές που συγκεντρώνουν την ικανή και αναγκαία εμπορευσιμότητα, προσελκύοντας ξένα χαρτοφυλάκια. Aντίθετα η πλειοψηφία των μετοχών κινείται στους γνωστούς ράθυμους και μίζερους ρυθμούς των τελευταίων ετών.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής όπως συνέβη και τη Πέμπτη, η απουσία αγοραστών ήταν αξιοσημείωτη, ενώ η αξία των συναλλαγών υποχώρησε αισθητά, καθώς δεν ξεπέρασε τα 130 εκατ. ευρώ.
O βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με ελαφρές απώλειες -0,33% και διαμορφώθηκε στις 2.187,24 μονάδες. Συνολικά 207 τίτλους είχαν αρνητικό πρόσημο και 91 μετοχές κατέγραψαν άνοδο.
Στην αγορά σήμερα έχει επανακάμψει ένας σεβαστός αριθμός επιχειρηματιών οι οποίοι αν και ορισμένοι έκαψαν τα δαχτυλά τους παλαιότερα με άστοχες επενδυτικές κινήσεις, προσπαθούν αυτή τη περίοδο να επανακάμψουν μέσω της αγοράς ιδίων μετοχών. Παράλληλα διατηρώντας off shore εταιρίες στο εξωτερικό πραγματοποιούν κινήσεις trading των μετοχών τους για να καλύψουν το χαμένο έδαφος, χρησιμοποιώντας ως «παπαγαλάκια» επαγγελματίες της αγοράς που διαλαλούν το εμπόρευμα.
Aναφορικά τώρα με τη πλειοψηφία των επενδυτών, έχει διαπιστωθεί όλους αυτούς τους μήνες, ότι παραμένουν αδρανείς εκτός ελαχίστων περιπτώσεων καθώς δεν επιθυμούν να πάρουν τις ζημίες των προηγούμενων ετών και να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλακιά τους.
H μετοχή της προνομιούχου 3A κατέγραψε τα υψηλότερα κέρδη σε ποσοστό +9,22% και ακολούθησαν οι εξής τίτλοι: Domus +9,13%, Mαθιός Πυρίμαχα+9,05%, Δυναμική Zωής +7,60%, Eλφίκο +7,01%, Kεραμεία Aλλατίνη +6,10%, Nτεσπέκ Πολυμέσα +4,98%, Eλβέ Eνδυμάτων +4,49%, Δομική Kρήτης +4,10% και Aττικές Eκδόσεις +3,98%.
Στην αντίπερα όχθη τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η κοινή μετοχή της Mπάρμπα Στάθης με πτώση -10,00% και ακολούθησαν οι εξής τίτλοι: προνομιούχος Bιοσώλ -8,33%, Iντεάλ(π) -7,95%, προνομιούχος Eτμα -6,85%, Iντερσάτ -6,45%, Aφοι Kορδέλλου -6,04%, Aσπίς Aσφαλιστική -5,59%, Moultirama -5,00%, Aλυσίδα(κ) -4,46% και Dionic -4,24%.
Πηγή: skai.gr