Βιολογικές λαϊκές σε όλη την Ελλάδα ζητούν οι παραγωγοί

Την επέκταση του μέτρου των βιολογικών λαϊκών και στην υπόλοιπη Ελλάδα ζητούν οι παραγωγοί. Μετά σχετικές συσκέψεις, με τους υφυπουργούς Ανάπτυξης Ι Παπαθανασίου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Α. Κοντό, από κοινού τα σωματεία ΕΑΒΒΕ, ΣΒΘ και ΣΥΒΙΛΑΑ χαιρετίζουν κοινή την απόφαση και επισημαίνουν ότι, η πρόταση ένταξης των αγορών σε ειδική υπηρεσία του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθηνών-Πειραιά και Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του νόμου 3377/2005 ως έχει, εμπεριέχει κινδύνους καθώς:
-Σταματά ο παραγωγικός χαρακτήρας των βιολογικών λαϊκών, αφού ο νόμος 3377 επιτρέπει τη μεσιτεία, όπως στις συμβατικές λαϊκές.
-Δεν προβλέπεται τίποτα για τις βιολογικές λαϊκές των παραγωγών σε όλη την Ελλάδα πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ελλάδα όμως δεν είναι μόνο η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη. Για εμάς τους βιοκαλλιεργητές η νομοθεσία οφείλει να ισχύει για όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα οι συνεργαζόμενες Ενώσεις υπογραμμίζουν ότι στις βιολογικές λαϊκές συμμετέχουν μόνο παραγωγοί διαθέτοντας ιδιο-παραγόμενα βιολογικά προϊόντα. Και προσθέτουν ότι οι βιολογικές λαϊκές των παραγωγών είναι ένας πετυχημένος τρόπος διάθεσης των προϊόντων τους, εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα, συμφέρει τους καταναλωτές και αυξάνει τις επιλογές όλων. Δεν είναι τυχαίο ότι χιλιάδες αντίστοιχες αγορές με ανάλογους κανονισμούς λειτουργίας υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και συνεχώς αυξάνονται. Θα μπορούσαν και σε όλη την Ελλάδα.
Οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής και η νέα τεχνολογία σε συνδυασμό και με την εκπαίδευση των αγροτών αποτελούν σύμφωνα με το υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Μπασιάκο τα βασικά στοιχεία για την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής και κατ` επέκταση της ανάπτυξης του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα. Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο υπουργός από το βήμα του 1ου Πανελληνίου Αγροτικού Συνεδρίου τόνισε ότι ο αγροτικός χώρος αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα και η κυβέρνηση στηρίζει τον Έλληνα αγρότη. Οι νέες εξελίξεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα να αξιοποιήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Ο κ. Μπασιάκος τόνισε ότι πλέον οι εποχές όπου επιδοτήσεις δίνονταν με βάση τον όγκο της παραγωγής έχουν παρέλθει και πως πλεόν η στροφή της αγοράς είναι στα ποιοτικά προϊόντα (Ονομασία Προέλευσης, Γεωγραφικής Ένδειξης και βιολογικά).
Στο πλαίσιο αυτό τα τελευταία δύο χρόνια διπλασιάστηκαν οι δημόσιες επενδύσεις, ενώ προετοιμάζονται και 13 μελέτες για τη νέα ΚΑΠ, εξήγησε ο υπουργός για να τονίσει ότι ήδη έχουν φανεί θετικά σημεία καθώς αυξήθηκαν κατά 24% οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων το 2005.
Στόχος στις 11 συνεδρίες του διήμερου συνεδρίου που ξεκίνησε την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο είναι να καταγραφούν όλες οι υπάρχουσες δυνατότητες και προοπτικές για την ελληνική γεωργία να εξετασθούν σε βάθος και να προκύψουν άμεσα συμπεράσματα
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr