Κλείσιμο

ΤτΕ: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,3 δισ. σε ταμειακό επίπεδο το πρώτο 4μηνο

Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,332 δισεκατομμυρίων ευρώ κατέγραψε κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Το πλεονασματικό πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώνεται εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από τα ελληνικά ομόλογα που διακατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, και αφαιρεθούν έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και δαπάνες που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πέραν του πρωτογενούς επιπέδου, δηλαδή αφού συνυπολογιστούν οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ο προϋπολογισμός καταγράφει έλλειμμα 1,271 δισεκατομμυρίων ευρώ, μειωμένο σημαντικά σε σχέση με το έλλειμμα 5,268 δισ. που σημειώθηκε το πρώτο τετράμηνο του 2013.

Στο μέτωπο των εσόδων, κατά το πρώτο 4μηνο του έτους οι εισροές ανήλθαν σε 14,433 δισ. ευρώ, αυξημένες έναντι των 13.644 δισ. που εισπράχθηκαν την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Παράλληλα, σημαντική μείωση επετεύχθη στο μέτωπο των δαπανών, όπου οι εκροές περικόπηκαν κατά περίπου 3 δισ. και διαμορφώθηκαν στα 16,245 από 19,338 δισεκατομμύρια που ήταν πέρυσι.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ