ΤτΑ: Ιστορικών διαστάσεων ύφεση θα προκαλέσει τυχόν άτακτο Brexit

Τυχόν άτακτο Brexit θα μπορούσε να προκαλέσει ιστορικών διαστάσεων οικονομική αποδυνάμωση στην Βρετανία, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η Τράπεζα εκτιμά πως εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ δίχως συμφωνία για τους όρους της εξόδου η οικονομική δραστηριότητα θα συρρικνωθεί κατά 8%.

Ενδεχόμενο άτακτο διαζύγιο θα προκαλούσε βαθιά προβλήματα στα νοικοκυριά, καθώς η ανεργία μπορεί να αυξηθεί κατά 7,5 μονάδες. Συνάμα η λίρα θα έχανε το ένα τέταρτο της συναλλαγματικής αξίας της και η αξία των ακινήτων θα ευτελιζόταν κατά σχεδόν ένα τρίτο.

Η αποδυνάμωση της στερλίνας σε συνδυασμό με την ευρύτερη οικονομική δυστοκία θα έσπρωχνε τον πληθωρισμό στο 6,5%, που σημαίνει πως το κόστος ζωής για τα νοικοκυριά θα αυξανόταν απότομα.

Η μελέτη περιλαμβάνει και διάφορα πιο αισιόδοξα σενάρια, βασισμένα σε πιο ομαλό Brexit με μεταβατική περίοδο.

Η έκθεση της ΤτΑ εκδόθηκε την στιγμή που η Βουλή των Κοινοτήτων ετοιμάζεται να συζητήσει την συμφωνία εξόδου που συνομολόγησε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τους 27 εταίρους.

Δεν είναι σαφές εάν η κ. Μέι έχει διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, αν και πολλοί βουλευτές έχουν υποσχεθεί πως ακόμα και σε περίπτωση απόρριψης θα αποτρέψουν το άτακτο Brexit.

Οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας βασίζονται σε σενάρια και δεν αποτελούν προβλέψεις, όπως επισημαίνει το ίδρυμα.

Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες μετά από την αναλυτική αποτίμηση του αντίκτυπου του Brexit από την κυβέρνηση Μέι. Σύμφωνα με αυτή, οποιαδήποτε εκδοχή του Brexit και αν υλοποιηθεί θα είναι επιζήμια για τη βρετανική οικονομία σε βάθος 15ετίας σε σύγκριση με την παραμονή στην ΕΕ.
Πηγή: skai.gr