Τρεις οι μνηστήρες για Ολυμπιακή

Δύο νέες προσφορές έκπληξη για την εξαγορά της Ολυμπιακής κατατέθηκαν την Τετάρτη, μόλις δύο ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τη Marfin.

Τη δική της πρόταση για την απόκτηση της Ολυμπιακής υπέβαλε επισήμως η Aegean Airlines. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Aegean προσφέρει για το πτητικό έργο 90 εκατομμύρια ευρώ, ποσό διπλάσιο της ελάχιστης αποτίμησης των συμβούλων του ελληνικού Δημοσίου και για την τεχνική βάση 20 εκ. ευρώ.

Παράλληλα προτίθεται να εξαγοράσει την Πάνθεον στην καθαρή αξία των ιδίων κεφαλαίων της που υπολογίζονται σε 60 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι στόχος της Aegean και των μετόχων της, είναι η δημιουργία μίας ισχυρότερης ελληνικής αεροπορικής εταιρίας με το απαραίτητο κρίσιμο μέγεθος, ώστε να μπορεί να σταθεί με ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές στον διεθνή ανταγωνισμό στο πλαίσιο του ενιαίου Ευρωπαϊκού χώρου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε περίπτωση που η πρότασή μας τύχει της αποδοχής του ελληνικού Δημοσίου, είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε μέρος της δραστηριότητας εσωτερικού ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω ο υπάρχων ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά, στην οποία ήδη άλλωστε έχουν ενταχθεί πρόσφατα νέοι παίκτες. Φυσικά η υποβολή πρότασης για την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών παραμένει υποχρέωση της εταιρείας μας. src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGdeiteolo1.png


Επισημαίνεται ακόμη ότι η Aegean δεσμεύεται για την εκτέλεση της συμφωνίας και την ανάληψη του έργου σε διάστημα όχι μεγαλύτερο από 60 ημέρες από την υπογραφή της τελικής συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο.

Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εξοικονομούνται εκατοντάδες εκατ. ευρώ λειτουργικών ζημιών, που θα επιβάρυναν το Ελληνικό Δημόσιο, σε περίπτωση ανάληψης του έργου και της ιδιοκτησίας της ΟΑ από άλλον φορέα σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα, και η Chrysler Aviation κατέθεσε προσφορά για το σύνολο του Ομίλου της Ολυμπιακής ύψους 210 εκατ. ευρώ.

Η ιδιωτική αεροπορική εταιρεία κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά του συνόλου του ομίλου της Ολυμπιακής (ΠΑΝΘΕΟΝ, επίγεια εξυπηρέτηση και Τεχνική Βάση) ύψους 210 εκ. ευρώ.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει προσφορά και για την εξαγορά των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων του ομίλου της Ολυμπιακής. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εταιρία θα προτείνει στο Ελληνικό Δημόσιο να κρατήσει ποσοστό έως 25%.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα συνεχιστούν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη Marfin και τη Swissport, και όταν ολοκληρωθούν τότε θα εξεταστούν οι άλλες δύο προτάσεις, σεβόμενοι τον αποκλειστικό χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε, στη συζήτηση με τις άλλες εταιρείες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι αρχές του ανταγωνισμού, τα πραγματικά στοιχεία των προτάσεων και τί θα πει ο ευρωπαίος διαμεσολαβητής.

Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης απέφυγε να απαντήσει εάν ήδη προηγείται η Μαρφίν ή αν έχουν πρόσφορο έδαφος οι άλλες δύο προτάσεις.
Πηγή: skai.gr