Κλείσιμο

Στον «πάγο» ο αγωγός Nord Stream2 – Τι ανακοίνωσε η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας ανακοίνωσε την αναστολή της διαδικασία πιστοποίησης του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Σύμφωνα με το Reuters η κοινοπραξία ανέφερε ότι απαιτείται η σύσταση μιας εταιρίας που θα υπόκειται στους γερμανικούς νόμους προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας.

«Η πιστοποίηση για τη λειτουργία του Nord Stream 2 θα εξεταστεί όταν ο διαχειριστής συγκροτηθεί σε ένα νομικό σχήμα που θα είναι συμβατό με τη γερμανική νομοθεσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ρυθμιστική αρχή έχει προθεσμία τεσσάρων μηνών για να δώσει την έγκρισή της για την λειτουργία του αγωγού, η κατασκευή του οποίου έχει ολοκληρωθεί και η τροφοδοσία του έχει ξεκινήσει από την ρωσική πλευρά. Στην συνέχεια θα υποβάλει την έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για γνωμοδότηση. Κατά συνέπεια, η έναρξη εκμετάλλευσης του αγωγού μπορεί να καθυστερήσει.

Στο Κίεβο, ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής να διακόψει την διαδικασία αξιολόγησης του Nord Stream 2.

«Καλή», δήλωσε ο Γιούρι Βιτρένκο απαντώντας σε ερώτηση του Reuters σχετικά με την απόφαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής. «Είναι ένα σημαντικό σημείο που δείχνει ότι η γερμανική αρχή συμμερίζεται την άποψή μας ότι η πιστοποίηση δεν μπορεί να αφορά μόνο το τμήμα του αγωγού εντός της Γερμανίας, αλλά θα πρέπει να εφαρμοσθεί σε ολόκληρο τον αγωγό από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέχρι το έδαφος της Γερμανίας».

Ένας αμφιλεγόμενος αγωγός

Ο αγωγός Nord Stream 2 όπως αναφέρει η Deutsche Welle , θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Την αντίθεσή τους με το έργο έχουν εκφράσει αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες που προειδοποιούν ότι θα αυξήσει επικίνδυνα την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Παρά την επί της αρχής διαφωνία των ΗΠΑ με τον αγωγό, η διακυβέρνηση Μπάιντεν τον περασμένο Ιούλιο διέκοψε τις προσπάθειες να μπλοκάρει τη λειτουργία του μέσω τις εφαρμογής κυρώσεων. Ουάσιγκτον και Βερολίνο κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει στήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία και απειλή κυρώσεων προς τη Ρωσία εάν θεωρηθεί ότι επιχειρεί να εργαλειοποιήσει τις παραδόσεις καυσίμων.

Το Κρεμλίνο είχε ζητήσει από τον Σεπτέμβριο την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2 το συντομότερο δυνατόν για να ξεκινήσει την τροφοδοσία του με αέριο.

Η χωρητικότητά του ανέρχεται σε 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως και η πλήρωσή του ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

Ο Nord Stream 2 επικρίνεται κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, διότι θα αφήσει εκτεθειμένη την Ευρώπη στο ρωσικό ενεργειακό όπλο αυξάνοντας την ευρωπαϊκή ενεργειακή εξάρτηση και θυσιάζοντας τα συμφέροντα της Ουκρανίας, συμμάχου της Δύσης και χώρας διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Μετά την ανακοίνωση, η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε στις αγορές κατά 12%, την ώρα που η Ευρώπη γνωρίζει ήδη εκτόξευση των τιμών.

Πηγή: skai.gr