Σταϊκούρας: Οι 6 αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό του 2020

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Τις «μηχανές» τους αρχίζουν να ζεσταίνουν σταδιακά κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή με φόντο το περιεχόμενο των προβλέψεων του προϋπολογισμού του 2020, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας απέκρουσε μία προς μία τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στην Κουμουνδούρου «6 αυταπάτες» επί του κρατικού προϋπολογισμού.

Χ. Σταϊκούρας: Οι 6 αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό του 2020

Ως πρώτη αυταπάτη της Κουμουνδούρου, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακυρώνει τις μειώσεις φόρων που είχε αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πείτε μας έναν νόμο που ακυρώσαμε. Όλα ήταν λόγια του αέρα. Υποσχέσεις σε περίπτωση που καταφέρνατε να επανεκλεγείτε», σχολίασε δηκτικά ο Υπουργός Οικονομικών.

Δεύτερη αυταπάτη του ΣΥΡΙΖΑ κατά τον ίδιο, είναι το επιχείρημα περί υπεραισιόδοξων κυβερνητικών εκτιμήσεων. «Εμείς λέμε ανάπτυξη 2,8%. Εσείς, λέτε για τις εκτιμήσεις των Θεσμών που είναι 2,3% άρα και σε αυτή την περίπτωση η οικονομία το 2020 θα τρέξει καλύτερα από ότι έτρεξε τα προηγούμενα χρόνια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο ίδιος.

Ως «αυταπάτη» απέρριψε ο Χρήστος Σταϊκούρας και τα πυρά περί «ταξικού» προϋπολογισμού που ωφελεί τους λίγους και ισχυρούς, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να είναι ταξικός ένας προϋπολογισμός που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών.

«Η σωστή οικονομική πολιτική είναι η μη ταξική πολιτική που ασκεί αυτή η κυβέρνηση με έμβαση στα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Εσείς ασκούσατε ταξική πολιτική», τόνισε ο. Υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος, δε, στον ΕΝΦΙΑ και τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί μείωσής του και για την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία ως 5η «αυταπάτη», ο ίδιος σχολίασε δηκτικά: «Μέχρι 60.000 ευρώ ακίνητη περιουσία έχει το 58,6% των πολιτών, για το υπόλοιπο δεν σας απασχολεί;  Η σωστή πολιτική είναι η μη ταξική πολιτική που υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση» και κινούμενος στη γραμμή του Υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, άφησε με έμμεσο τρόπο επίσης παράθυρο για επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 όταν απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μας αρέσουν οι εκπλήξεις και σας εκπλήσσουμε δυσάρεστα για σας…».

Πείτε μας έναν νόμο που ακυρώσαμε. Όλα ήταν λόγια του αέρα. Υποσχέσεις σε περίπτωση που καταφέρνατε να επανεκλεγείτε

Ο κ. Σταϊκούρας διέψευσε εξίσου κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει δημοσιονομικό,  επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση ΝΔ τον δημιούργησε παρά το δημοσιονομικό κενό που παρέλαβε.   «Εμείς βρήκαμε δημοσιονομικό κενό, το οποίο καλύφθηκε από 869 εκατομμύρια αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ, 410 εκατομμύρια μείωση της οροφής των δαπανών που δεν υλοποιούνται και από την καλύτερη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Παρά το ότι μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 22% αυξήθηκε η εισπραξιμότητα από το 80% στο 85% με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απώλεια εσόδων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η 6η «αυταπάτη» κατά τον ίδιο είναι η κατάργηση του κοινωνικού κράτους. Ο κ. Σταϊκούρας ανέλυσε ένα πλέγμα παρεμβάσεων όπου μέσω της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών ασκείται κοινωνική πολιτική «και μπαίνει τέλος στον παραλογισμό της υπερφορολόγησης».

Ο Υπουργός Οικονομικών σήκωσε το γάντι που του πέταξαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το κοινωνικό μέρισμα «καρφώνοντάς» τους για εσωκομματική ασυνεννοησία.

«Μην συγκρίνετε το μέρισμα φέτος με το μέρισμα πέρσι. Σας διέψευσε ο κ. Τσακαλώτος που είπε προχθές ότι “δίνοντας τη 13η σύνταξη στόχος ήταν να μειώσουμε το μέρισμα”. Προσέξτε τι λέτε. Συνεννοηθείτε», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Ο. Γεροβασίλη: Προϋπολογισμός που ότι δώσει με το ένα χέρι το παίρνει με το άλλο με τόκο

Δριμεία κριτική στον προϋπολογισμό είχε ασκήσει ελάχιστα λεπτά νωρίτερα, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για επιδεικτική αδιαφορία για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και έμφαση στους λίγους με υψηλά εισοδήματα.

«Είναι ένας προϋπολογισμός που ακόμα και αν δώσει κάτι με το ένα χέρι, το παίρνει με τόκο με το άλλο. Και όχι με οποιοδήποτε τόκο. Δέκα παίρνετε, ένα δίνετε κύριοι της ΝΔ», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη, προσθέτοντας με ειρωνική διάθεση ότι ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης 2,8% για το 2020 αναβάλλει την «απογείωση του 4% μαζί με τα σχέδιά σας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».