ΣΕΒ: Αργοί οι ρυθμοί της ανάπτυξης, δεν έχουμε φτάσει σε ισχυρή φάση

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, όμως οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ είναι «αργοί» και συνεπώς δεν έχουμε ακόμα εισέλθει σε φάση «ισχυρής ανάπτυξης», επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Στο μηναίο δελτίο του, ο ΣΕΒ αναφέρει πως οι οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών φανερώνουν ανάμεικτα αποτελέσματα, προειδοποιώντας πως η αυξανόμενη αβεβαιότητα στο παγκόσμιο εμπόριο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην «αναιμική ανάκαμψη» της Ελλάδας.

Αυτά τα δεδομένα, σημειώνει ο Σύνδεσμος, επιβάλουν η χώρα να εισέλθει «σε μια πιο ισχυρή και δυναμική πορεία ανάπτυξης», που προϋποθέτει «περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση και σταθερά εισοδήματα».

Στις θετικές εξελίξεις περιλαμβάνονται η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η τόνωση των εξαγωγών, και η ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Στον αντίποδα, ο ΣΕΒ επισημαίνει την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία τον Σεπτέμβριο κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, τον σταθερά μεγάλο όγκο των «κόκκινων δανείων» - που αγγίζουν το 48% του συνόλου των πιστώσεων – και την εξασθένιση της μεταποίησης τον Οκτώβριο.

Μεικτή είναι η εικόνα στο μέτωπο των επενδύσεων. Ο ΣΕΒ αποδίδει την μεγάλη πτώση στις επενδύσεις το τρίτο τρίμηνο στην ολοκλήρωση μεγάλων κατασκευαστικών έργων την αντίστοιχη περίοδο του 2017, και υπολογίζει πως το πρώτο 9μηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 2%, τονώνοντας το ΑΕΠ κατά 0,2 μονάδες.
Πηγή: skai.gr