Πρώτη συμφωνία για Alitalia

Μία πρώτη συμφωνία – πλαίσιο για το μέλλον της Alitalia υπέγραψαν οι υπεύθυνοι της νέας εταιρίας και οι αντιπρόσωποι των συνδικάτων. Πρόκειται για όρους και δεσμεύσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να επικυρωθούν με μία δεύτερη οριστική συμφωνία.

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων την απορρόφηση 12.500 εργαζομένων στη νέα εταιρία, ενώ οι υπεράριθμοι περιορίζονται στις 3.000. Ωστόσο, όπως αναφέρουν σχολιαστές, δεν γίνεται καμία αναφορά στους 3.000 έκτακτους εργαζόμενους που τα τελευταία χρόνια κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Alitalia.

Η νέα εργοδοσία δεσμεύτηκε να παραμείνει η επιχείρηση σε ιταλικά χέρια, έστω και αν υπογραφούν συμφωνίες με ξένες εταιρίες για την παραχώρηση μέρους των μετοχών.

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Ιταλού υπουργού Εργασίας, Μαουρίτσιο Σακόνι, "οι περικοπές των μισθών, πιλότων και ιπταμένων συνοδών δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 10%", ενώ, αρχικά είχε γίνει λόγος για ποσοστό που έφτανε το 25%.

Απόντες ιπτάμενοι - πιλότοι

Τα ανεξάρτητα συνδικάτα (που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των ιπταμένων και των πιλότων και τα οποία δεν πήραν μέρος στην τελευταία αυτή διαπραγμάτευση), χαρακτήρισαν τη συμφωνία που υπεγράφη, "ένα χαρτί χωρίς καμία αξία".

Ο Ιταλός υπουργός, πάντως, δήλωσε ότι "για την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας, δεν είναι αναγκαίο να υπάρξει η συγκατάθεση όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων".

Σχολιαστές τονίζουν ότι "δύσκολα θα μπορέσει να επιτευχθεί βιώσιμη λύση χωρίς τη συμμετοχή και την έγκριση της πιο ζωτικής κατηγορίας υπαλλήλων, όσων δηλαδή έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους επιβάτες μέσα στα αεροσκάφη".
Πηγή: skai.gr