Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη και στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί η Ελλάδα, με διαφορά μεγαλύτερη των τεσσάρων μονάδων, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat.

Η ανεργία στην 19μελή νομισματική ένωση μετρήθηκε τον Αύγουστο στο 9,1%, αμετάβλητη σε σχέση με τον Ιούλιο, που συνιστά όμως το χαμηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2009.

Αντίθετα, στην Ελλάδα η ανεργία διαμορφώθηκε στο 21,2% (στοιχεία Ιουνίου), ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Ισπανία με ποσοστό 17,1%. Σε αμφότερες τις νοτιοευρωπαϊκές χώρες η ανεργία έχει μειωθεί κατά περισσότερες από δύο μονάδες σε σχέση με το καλοκαίρι του 2016, όμως το τελευταίο δωδεκάμηνο η πτώση έχει επιβραδυνθεί.

Το χαμηλότερο ποσοστό στη ζώνη του ευρώ καταγράφηκε στη Γερμανία (3,6%), ενώ ακολουθεί η Μάλτα με 4,2%. Στη Γαλλία η ανεργία αυξήθηκε οριακά σε σχέση με τον Ιούλιο κι ανήλθε στο 9,8%.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχε δρομολογήσει βαθιά μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα με στόχο την αντιμετώπιση της χρόνια υψηλής ανεργίας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κοινού νομίσματος.

Η χώρα μας κατέλαβε τα «πρωτεία» και στη νεανική ανεργία, με 43,3% (στοιχεία Ιουνίου), ακολουθούμενη από την Ισπανία (38,7%) και την Ιταλία (35,1%).

Πηγή: skai.gr