Πρόταση για συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων

Συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία σε βάθος δεκαετίας, θεσμοθέτηση κατώτατης σύνταξης και ανταποδοτικότητα εισφορών και παροχών, περιλαμβάνονται στις δομικές αλλαγές για το ασφαλιστικό σύστημα που προτείνει το υπουργείο Εργασίας.

Ο κ. Λοβέρδος έθεσε πέντε κατευθυντήριες γραμμές για τον διάλογο στην αρμόδια επιτροπή που συνεδριάζει από το πρωί της Τρίτης.

Όπως είπε ο υπουργός χρειάζονται φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση των κλαδικών ταμείων καθώς και η δημιουργία ταμείων αλληλεγγύης των γενεών.

Πρόταση νόμου για τη διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη δε θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, την οποία θα ενημερώσει ο υπουργός Εργασίας για το ασφαλιστικό και χαρακτήρισε προσχηματικό το διάλογο.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ
ο Γιώργος Ρωμανιάς, επιστημονικός συνεργάτης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είπε ότι έχουν τεθεί πέντε ενότητες αποφάσεων. Τόνισε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε καν στη δεύτερη αν δε λυθεί το πρώτο ζήτημα, από που θα δοθούν τα χρήματα για τη χρηματοδότηση.

Είπε επίσης ότι έχουν τεθεί κόκκινες γραμμές, καθώς δεν γίνεται συζήτηση για θέματα όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας ή μείωση των συντάξεων.

Διευκρίνισε ότι η επιτροπή έχει ορίζοντα μέχρι τις 30 Απριλίου 2010 και έως το καλοκαίρι του ίδιου έτους θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή η όποια αλλαγή.

Η ανεργία

Για ανεργία που προσλαμβάνει καλπάζουσα μορφή και η οποία το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου ξεπέρασε το 18%, έκανε λόγο στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας.
 
Ο κ. Λοβέρδος μίλησε για φαινόμενο μαζικής ανεργίας που μοιάζει με αυτό της Ισπανίας και προανήγγειλε ότι τον Ιανουάριο θα καταθέσει το νομοσχέδιο για την προστασία των εργαζομένων από τις ελαστικές μορφές εργασίας και το Φεβρουάριο το σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.
Πηγή: skai.gr