Πότε θα μηδενιστούν οι εκκρεμείς συντάξεις

Το λογότυπο του ΕΚΦΑ

Τους πρώτους 5 μήνες του έτους έχουν δοθεί 113.000 συντάξεις σχεδόν δηλαδή όσες δόθηκαν όλο το 2021 – 123.000.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Τι κοινό έχουν και οι 14 μεταμνημονιακές εκθέσεις των θεσμών για τα πεπραγμένα των ελληνικών κυβερνήσεων συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας τον Μάιο, που άνοιξε το δρόμο για την έξοδο της χώρας από την μεταπρογραμματική εποπτεία; Το "τελειώνετε επιτέλους με τις εκκρεμείς συντάξεις", ευσχήμως βεβαίως διατυπωμένο αποτελεί μόνιμη επωδό. Μόνο που τώρα φαίνεται ότι έως το τέλος Αυγούστου η Αθήνα θα είναι σε θέση να πει "ορίστε, το καταφέραμε".

Ο Μάιος ήταν ο καλύτερος μήνας όλων των εποχών για τον ΕΦΚΑ. Αποδόθηκαν περισσότερες από 30.000, αριθμός που ούτε καν μπορούσε να διανοηθεί κάποιος ακόμη και στις αρχές της χρονιάς. Με βάση τα στοιχεία των εκθέσεων του Άτλαντα για την πορεία των εκκρεμών κύριων συντάξεων, τον Μάιο των ετών 2019 και 2020 δόθηκαν 9.500 και 9.000 συντάξεις αντίστοιχα. Πέρυσι ο αριθμός τους σχεδόν διπλασιάστηκε στις 17.500 περίπου για να φτάσουμε φέτος στο ιστορικό ρεκόρ, γεγονός που υποχρέωσε και την ηγεσία του υπουργείου εργασίας να βραβεύσει τους καλύτερους απονομείς του ΕΦΚΑ.

Μετά τα νούμερα του Μαΐου, οι κύριες εκκρεμείς συντάξεις υπολογίζονται σε περίπου 67.000 οι οποίες έως το τέλος καλοκαιριού θα έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους τους.

Περίπου 16.000 από αυτές που αφορούν τα έτη 2019 και 2020 θα έχουν εκκαθαρισθεί μάλιστα έως το τέλος Ιουλίου (εκτός από κάποιες λίγες πολύπλοκες περιπτώσεις που θα ...επιλυθούν τον Αύγουστο). Μέσα στον Αύγουστο θα έχουν εκκαθαρισθεί και περίπου 7.000 αιτήσεις που έγιναν μέσα στο 2022.

Η βεβαιότητα του υπουργείου εργασίας ότι θα έχει τελειώσει με όλες τις εκκρεμότητες τους επόμενους 2 μήνες πηγάζει από τους έως τώρα αριθμούς. Τους πρώτους 5 μήνες του έτους έχουν δοθεί 113.000 συντάξεις σχεδόν δηλαδή όσες δόθηκαν όλο το 2021 – 123.000. Μέσος μηνιαίος δηλαδή όρος 22.600. Αριθμοί που θα αυξηθούν κιόλας καθώς στο "παιχνίδι" έχουν μπει και οι fast track συντάξεις και οι συντάξεις εμπιστοσύνης. Οι 300.000 συντάξεις στο τέλος του έτους δεν φαντάζουν απρόσιτο στόχο ξαφνικά.

Και μόλις οι εκκρεμείς κύριες γίνουν παρελθόν, σειρά παίρνει η κόπρος του Αυγεία των εκκρεμών επικουρικών και των εφάπαξ που υπολογίζονται σε περίπου 125.000. Οι πιο άτυχοι και ταλαιπωρημένοι δικαιούχοι τους περιμένουν ακόμη και πάνω από 2 έτη και από τις υποθέσεις τους θα γίνει η αρχή το Σεπτέμβριο, με στόχο σημαντικό μέρος του στοκ να έχει υποχωρήσει έως το τέλος του έτους. Θα ακολουθήσουν οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέσα στο 2022. Με την επιστροφή στην κανονικότητα και σύμφωνα με το νόμο, οι επικουρικές θα εκδίδονται 3 μήνες μετά την έκδοση των κύριων συντάξεων (οι οποίες από τον Ιούνιο βγαίνουν με fast track διαδικασία) και τα εφάπαξ 6 μήνες από την αρχική αίτηση.