Κλείσιμο

Παραμένει η "μαύρη εργασία" στο διεθνές εμπόριο

Μπορεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες το διεθνές εμπόριο να παρουσιάζει έκρηκτική ανάπτυξη, αλλά αυτό δε συνοδεύεται από αντίστοιχη βελτίωση στην ποιότητα των περισσοτέρων επαγγελμάτων στις φτωχότερες χώρες, αναφέρεται σε κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών.

Στην έκθεση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα από τη Γενεύη όπου εδρεύουν οι δύο οργανισμοί, επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να έχουν χαμηλές αποδοχές και περιορισμένη εργασιακή ασφάλεια, ακόμη και σε τομείς που έχουν άμεση σχέση με τις εξαγωγές.

Παρά το γεγονός ότι το διεθνές εμπόριο αντιπροσωπεύει πλέον πάνω από 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2007 - τη στιγμή που στα μέσα της δεκαετίας του '80 ήταν λιγότερο από 30% - το ποσοστό της "μαύρης" εργασίας παρέμεινε ίδιο, ή και μεγαλύτερο στις φτωχότερες χώρες.

"Η ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας δεν έχει, μέχρι στιγμής, οδηγήσει σε αντίστοιχη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των περισσοτέρων", αναφέρουν οι δύο οργανισμοί.

Οι παράνομα εργαζόμενοι σε τομείς όπως ο κατασκευαστικός, ο γεωργικός και ο μεταλλευτικός κατά κανόνα δεν πληρώνουν φόρους και δεν έχουν πρόσβαση σε προνόμια όπως η ασφάλιση ή η σύνταξη. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την έκθεση, παραμένουν εξίσου ευάλωτοι όσο και πριν από την έκρηξη του διεθνούς εμπορίου.

"Αλλά ακόμη και στην επίσημη οικονομία, αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των εργαζομένων που δεν δηλώνονται ή που δουλεύουν κάτω από επισφαλείς συνθήκες, ενώ οι παράμετροι αυτές αναμένεται να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο μετά την οικονομική κρίση", αναφέρουν οι Πασκάλ Λαμί και Χουάν Σομαβία, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αντίστοιχα.
Πηγή: skai.gr