Οι τρεις εστίες διαφωνίας κυβέρνησης – θεσμών στη μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Νόμος Κατσέλη, κατώτατος μισθός και ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν τα τρία μεγάλα εμπόδια της δεύτερης Μεταμνημονιακή αξιολόγησης που αρχίζει τη Δεύτερα, με τους επικεφαλής των θεσμών να φτάνουν στην χωράς μας. 

Στο νόμο Κατσέλη σημείο διαφωνίας είναι το κατώτατο όριο προστασίας πρώτης κατοικίας ενώ στον κατώτατο μισθό η κυβέρνηση προτείνει αύξηση 5 με 10% που θεωρείται υψηλή από τους πιστωτές. 
 
Όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή (Παρασκευή) σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών, έως τις 28 Φεβρουαρίου θα έχει έρθει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, κυβερνητική πηγή εκτιμά ότι τα θέματα αυτά δεν αποκλείεται τελικά να φτάσουν προς συζήτηση ακόμη και στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Στο συγκεκριμένο Eurogroup θα ληφθεί και η απόφαση για το αν θα εκταμιευτεί το πόσο των 750 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Στη βαθμίδα Β+, με θετική προοπτική (outlook) διατήρησε στο μεταξύ την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Standard & Poors. Μετά την απόφασή του διεθνούς οίκου να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, αυτή εξακολουθεί να απέχει τρεις κλίμακες από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ- και άνω).

Στην έκθεσή του της για την ευρωζώνη, ο οίκος προέβλεπε ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα φέτος. Παράλληλα έθετε ως προϋπόθεση  για να προχωρήσει σε αναβάθμιση, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, τη δραστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.