Κλείσιμο

Νέα μείωση επιτοκίων

Επί θύραις φαίνεται να βρίσκεται νέα μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ προσανατολίζεται σε μείωση των επιτοκίων πριν από τις 6 Νοέμβριου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την επερχόμενη οικονομική ύφεση στην ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ παλαιότερα είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι εμμένει στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων και είναι ιδιαίτερα συντηρητική στη μείωση των επιτοκίων για την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης, αλλά η διεθνής οικονομική κρίση την αναγκάζει να αλλάξει την πολιτική της αυτή.

Όσον αφορά τη χώρα μας. εντείνεται η ανησυχία στον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο για τις επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά.

Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, εκτιμάται ότι μια στις τρείς επιχείρησεις του Πειραιά θα αντιμετωπίσει τους

/
• • • /
• • προσεχείς μηνες πρόβλημα ρευστότητας, ενώ μία στις δύο θα καθυστέρησει τις πληρωμές των υπαλλήλων της.

Ο γραμματέας του Συλλόγου, Παύλος Πολιτάκης, υποστήριξε ότι είναι αναγκαία η κρατική ενίσχυση σε εμπόρους, επαγγελματίες και βιοτέχνες για να μην υπάρξει στασιμότητα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων, Σπύρος Γκινης, προέβλεψε μείωση της κίνησης των τουριστών προς στη χώρα μας έως και 10%, ενώ και οι έλληνες αναμένεται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο εξωτερικό 20 έως 30%.

Σημειώνεται ότι τα αδιάθετα σπίτια στην Αττική υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 150 χιλιάδες, ενώ κατασκευαστές και κτηματομεσίτες προχωρούν σε προσφορές για να δελεάσουν τους αγοραστές.

Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση έχει όμως προκαλέσει σοβαρό πλήγμα και στα της χώρας μας, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής. Οι ζημιές αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ,

Πηγή: skai.gr