«Καθρέφτης αξιοπιστίας» ο νέος προϋπολογισμός

Έμφαση στη συγκράτηση των δαπανών, ρυθμό ανάπτυξης 3,9% και έλλειμμα 2,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος από 5,3%, προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2005 που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας.
Στον προϋπολογισμό έχουν ενσωματωθεί επίσης οι αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής στο Δημόσιο το 2005, οι οποίες θα καλύπτουν τον προβλεπόμενο πληθωρισμό και οι αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ, οι οποίες, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
Βασικοί στόχοι της κυβερνητικής φορολογικής πολιτικής είναι η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τα νοικοκυριά, η αναδιάρθρωση της φορολογικής κλίμακας, ο εξορθολογισμός τους συστήματος φορο - ελαφρύνσεων και η σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 7,4% έναντι 8,5% φέτος και αύξηση των δαπανών κατά 4,8% έναντι αύξησης 11,5% φέτος.
>
Αψιμαχίες με αφορμή το νέο προϋπολογισμό

«Κακοφτιαγμένη μακέτα» χαρακτηρίζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού το ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η «κυβέρνηση μεταθέτει σωρεία προεκλογικών δεσμεύσεων για το άγνωστο μέλλον».
«Οι αρχιτέκτονες των πλασματικών προϋπολογισμών δεν μπορούν να μιλάνε για κακoφτιαγμένες μακέτες» απαντά το υπουργείο οικονομίας. Προσθέτει παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει την πρακτική των πλασματικών προϋπολογισμών και της επιβάρυνσης των οικονομικά ασθενέστερων όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ.
Το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση στηρίζεται στις συνήθεις ωραιοποιήσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης.
Πηγή: skai.gr