Κλείσιμο

Ιταλία: Εντυπωσιακή νωπογραφία με δύο μονομάχους σε αγώνα μέχρι θανάτου (φωτό)

Μια εντυπωσιακή νωπογραφία που απεικονίζει έναν μονομάχο που στέκεται νικηφόρος καθώς ο τραυματισμένος αντίπαλός του παραπαίει ενώ από τις πληγές του χύνεται αίμα, ανακαλύφθηκε στις 11 Οκτωβρίου στη ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.

Η εντυπωσιακή σκηνή με τα χρώματα να διασώζονται «ζωντανά» και το χρυσό, το μπλε και το κόκκινο να κυριαρχούν, εντοπίστηκε σε κτίριο που οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι ήταν μια ταβέρνα που φαίνεται ότι σύχναζαν μονομάχοι που πολεμούσαν μεταξύ τους, ή με άγρια ζώα, συχνά μέχρι θανάτου, για την ψυχαγωγία του κοινού.

«Δεν γνωρίζουμε πώς τελείωσε αυτός ο αγώνας. Ο τραυματισμένος μονομάχος σκοτώθηκε ή έδειξαν έλεος;», διερωτάται ο διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας, Μάσιμο Οσάνα.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι η εξαιρετικά ρεαλιστική αναπαράσταση των τραυμάτων, όπως αυτή του καρπού και του θώρακα του ηττημένου μονομάχου, από τον οποίο τρέχει το αίμα… Χειρονομεί, ενδεχομένως ζητώντας έλεος» τόνισε ο Οσάνα. 


Το κτίριο με την τοιχογραφία, ύψους 1,12 μέτρου και πλάτους 1,5 μέτρου δεν βρίσκεται μακριά από τους στρατώνες των μονομάχων στην περιοχή V. Ήταν πιθανότατα μια ταβέρνα με το επάνω όροφο των δωματίων να χρησιμοποιείται είτε από τον πανδοχέα είτε από πόρνες, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι σχολίασε ότι το νέο εύρημα δείχνει ότι η Πομπηία «είναι ένα ανεξάντλητο ορυχείο έρευνας και γνώσης για τους αρχαιολόγους του σήμερα και του μέλλοντος».

Η ερειπωμένη πόλη στη νότια Ιταλία είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος τουριστικός χώρος στη χώρα, μετά το Κολοσσαίο στη Ρώμη, με περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια επισκέπτες το 2018.

Ίσως το πιο σημαντικό εύρημα στο Regio V μέχρι στιγμής ήταν μια επιγραφή που αποκαλύφθηκε πέρυσι που αποδεικνύει ότι η πόλη καταστράφηκε από τον Βεζούβιο μετά τις 17 Οκτωβρίου, 79 μ.Χ. και όχι στις 24 Αυγούστου, όπως είχε σκεφτεί προηγουμένως.

Πηγή: skai.gr