Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις - Τι ποσά θα λάβουν οι επιχειρήσεις

Έως τις 15 Μαΐου θα μπορούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις να καταθέσουν αιτήσεις για επιστρεπτέα προκαταβολή φόρων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Η απόφαση αφήνει παράθυρο επιστροφής μόνο ποσοστού 60-70% της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ορίζεται ότι παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν μόνο ποσοστό 70% της ενίσχυσης εφόσον ο κύκλος εργασιών τους ένα χρόνο μετά τη λήξη της ενίσχυσης είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς, στη βάση των οποίων εγκρίθηκε η ενίσχυση.

Επιπρόσθετα, παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής ποσού μόνο 60% της ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν 31/3/2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν στις 31/3/2020, βάση των στοιχείων της Εργάνη, έως και την 31/3/2021. Οσοι λάβουν ενισχύσεις δεν θα πληρώσουν τόκους ούτε κεφάλαιο έως 31/12/2021. 

Από τον Ιανουάριο του 2022 το ποσό της ενίσχυσης επιστρέφεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεoλητικές μηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση καταβάλλεται την τελευταία ημέρα του μήνα. 

Τα ποσά των ενισχύσεων βεβαιώνονται στο taxis ως οφειλές και σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής εφαρμόζονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Πηγή: skai.gr