Δηλώσεις Μπερνάνκι για την αμερικανική οικονομία

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μπεν Μπερνάνκι αγνόησε σήμερα την υποχώρηση που παρουσιάζει η αμερικανική οικονομία και δήλωσε ότι η Fed θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά και ότι θα πρέπει να εξακολουθήσει τη στενή παρακολούθηση του πληθωρισμού.
Σε έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου -που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα- αναφέρεται ότι ο δομικός πληθωρισμός -που δεν περιλαμβάνει τους ευμετάβλητους τομείς των τροφίμων και την ενέργειας- αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και υψηλότερα από το 0,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι της Wall Street. Εξάλλου, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται, σύμφωνα με τη Fed, να υποχωρήσει στο επίπεδο του 3,25% με 3,50% κατά το τρέχον έτος και στο 3 με 3,25% το 2007.
Σύμφωνα με τον Μ. Μπερνάνκι, ο οποίος κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου (σχετικά με τις εξελίξεις του πρώτου εξαμήνου του 2006)η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται «σε μια μεταβατική περίοδο» καθώς υποχωρούν οι δαπάνες των καταναλωτών, από το 5,6% σε ετήσια βάση που κινήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006.
Οι επενδυτές προσπαθούν να προβλέψουν το πότε η Fed θα τερματίσει κατά πάσα πιθανότητα μια σειρά από 17 συνεχόμενες αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της, οι οποίες ξεκίνησαν το 2004 με στόχο την ανάσχεση των πληθωριστικών πιέσεων
πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr