Δίκη Folli Follie: Στο ακροατήριο και πάλι η υπόθεση του σκανδάλου των παραποιημένων στοιχείων

Ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη για την μεγάλη υπόθεση των παραποιημένων στοιχείων της Folli Follie και τη χειραγώγηση της μετοχής της που φέρεται να κόστισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα

Ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη για την μεγάλη υπόθεση των παραποιημένων στοιχείων της Folli Follie και τη χειραγώγηση της μετοχής της που φέρεται να κόστισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Πλέον των έξι ετών από τότε που σχηματίστηκε δικογραφία για τις τακτικές της εταιρίας προκειμένου να εμφανίζεται εύρωστη και να ισχυροποιεί την θέση της, η δίκη για το «σκάνδαλο» που έλαβε διεθνείς διαστάσεις και αφορά ζημιά άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ, ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί στις 27 Σεπτεμβρίου.

Παρόντες στο εδώλιο τα μέλη της οικογένειας των ιδρυτών του Ομίλου, θεωρούμενοι ως βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη και ο γιος τους Γεώργιος Κουτσολιούτσος. Μαζί τους δικάζονται άλλα έξι πρόσωπα από τους συνολικά δώδεκα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, στα οποία αποδίδονται, ανά περίπτωση, βαρύτατες κατηγορίες. Στο δικαστήριο σήμερα ζητήθηκε να εισαχθεί στον κατάλογο των κατηγορουμένων ακόμα ένα πρόσωπο, κάτοικος Χονκ Κονγκ. Το αίτημα ωστόσο, με εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας που εξέφρασε αντιρρήσεις, δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Το «σκάνδαλο της Folli Follie» έχει στην δικογραφία ως βασικούς κατηγορούμενους τον ιδρυτή του Ομίλου Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τον γιο του Τζώρτζη , οι οποίοι παρέμειναν προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση σχεδόν 18 μήνες και αποφυλακίστηκαν τον Φεβρουάριο του 2022. Σύμφωνα με την κατηγορία πατέρας και γιος είχαν την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επί σειρά ετών και με όχημα θυγατρικές του Ομίλου FF Group στην Ασία, εμφάνιζε μέσω εικονικών συναλλαγών και πλαστών τραπεζικών δεδομένων, εύρωστη εικόνα της εταιρίας , παραπλανώντας τελικά τους επενδυτές. Η δικογραφία αναφέρει πως οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης καρπώνονταν κέρδη από την χειραγώγηση της μετοχής της folli follie που εν συνεχεία «νομιμοποιημένα» κατέληγαν στην οικογενειακή περιουσία και σε αλλοδαπούς λογαριασμούς.

Σήμερα στο δικαστήριο με την έναρξη της δίκης, εκφωνήθηκαν τα ονόματα περισσότερων από 30 μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν στην δίκη.

Η σημερινή συνεδρίαση αναλώθηκε στο ζήτημα των παραστάσεων υποστήριξης κατηγορίας με ένα από τα κυρίαρχα θέματα αν στη δίκη θα παραστεί στα έδρανα της Πολιτικής Αγωγής η προσωρινή διοίκηση της εταιρίας Folli Follie, η οποία δεν είχε γίνει δεκτή στο προηγούμενο δικαστήριο καθώς κρίθηκε ότι δεν υπέστη ζημιά από τις πράξεις των τότε στελεχών της. Στο δικαστήριο τέθηκε το ζήτημα εάν πρέπει να επανυποβληθούν αιτήματα παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας στη δίκη που ξεκινά ή εάν η παλαιότερη απόφαση, στη δίκη που είχε ξεκινήσει στις αρχές του 2022 και μετά από 22 συνεδριάσεις οδηγήθηκε σε αναβολή με απόφαση του δικαστηρίου, δεσμεύει και το παρόν δικαστήριο.

Παρά την γνώμη της εισαγγελέως -που έκρινε ότι δεν πρέπει να υποβληθούν ξανά τα αιτήματα παραστάσεων- το δικαστήριο αποφάσισε ότι η διαδικασία νομιμοποίησης των παραστάσεων προς υποστήριξη της κατηγορίας θα πρέπει να γίνει ξανά από την αρχή.

Έτσι στις 27 Σεπτεμβρίου που θα συνεχιστεί η διαδικασία, θα εξεταστεί ποιοι θα σταθούν απέναντι στους κατηγορούμενους. Να σημειωθεί ότι στη δίκη που είχε ξεκινήσει το 2022, είχαν γίνει δεκτές οι παραστάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δύο τραπεζών, των ΕΦΚΑ και ΕΟΠΠΥ της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ) και κάποιων επενδυτών.

Οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν για τις κατηγορίες:

1. Της εγκληματικής οργάνωσης (συγκρότηση, διεύθυνση, ένταξη).

2. Της πλαστογραφίας (και της ηθικής αυτουργίας), από κοινού και κατ' εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ.

3) Της απάτης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση τελεσθείσας (και της συνέργειας), κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ.

4. Της χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση (και της συνέργειας σε αυτήν).

5. Της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση.

Ο ιδρυτής της εταιρίας Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και την επιπλέον κακουργηματική κατηγορία της κατάχρησης προνομιακής πληροφόρησης κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα.

Η δικαστική υπόθεση της Folli Follie ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του διεθνούς fund QCM το οποίο στις 4 Μαΐου 2018 ενημέρωνε πως διαπίστωνε σοβαρά ζητήματα με τα οικονομικά δεδομένα του FFG, τα σημεία πωλήσεών του αλλά και τις ασιατικές θυγατρικές της Ομίλου που εμφάνιζαν τεράστιους τζίρους. Η έκθεση του fund θεωρούσε πως ο Όμιλος που ίδρυσε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είναι σημαντικά μικρότερος από την εμφανιζόμενη εικόνα. Η δικαστική και οικονομική έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε πως η εταιρία επί σειρά ετών, με έναρξη το 2001 και κατά τη δικογραφία από το 2006, εμφάνιζε εικονικές πωλήσεις και τραπεζικά δεδομένα με δήθεν ποσά σε λογαριασμούς, χρησιμοποιώντας τον βραχίωνα της Ασίας και πετυχαίνοντας να εμφανίζει μία δυναμική και εύρωστη κατάσταση για την εισηγμένη στο ΧΑΑ εταιρία και μέσω της χειραγώγησης της μετοχής της, τελικά να ευημερούν τα οικονομικά της οικογένειας των ιδρυτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ