Διαχειριστείτε σωστά το επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο σε περιόδους προκλήσεων

Ζούμε, αναμφίβολα, σε μία ιδιαίτερη περίοδο με καταστάσεις που, πριν έναν χρόνο, δεν είχαμε καν φανταστεί ότι θα μπορούσαν να διαταράξουν τη ζωή μας.

Πολλοί είναι εκείνοι που, αναπόφευκτα, αισθάνονται ανασφάλεια και προβληματίζονται για το αν η τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας θα επηρεάσει τη διαχείριση των οικονομικών, αλλά και, συνολικά, τα σχέδια που έχουν κάνει για το μέλλον, όσον αφορά στον προσωπικό και οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Σίγουρα, οι καιροί επιβάλλουν προσεκτικές κινήσεις, ωστόσο επιφυλάσσουν και ευκαιρίες για όσους θέλουν να αξιοποιήσουν το κεφάλαιο που έχουν διαθέσιμο και να παραμείνουν πιστοί στους χρηματοοικονομικούς στόχους που έχουν βάλει για το μέλλον, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι σε αντίστοιχες περιόδους κρίσεων. 

Οι επιλογές που υπάρχουν, όσον αφορά στη διαχείριση των χρημάτων σας, είναι πολλές και περιλαμβάνουν αποταμίευση, αγορές ή επενδύσεις.

Πριν αποφασίσετε, ωστόσο, ποια οδό είναι προτιμότερο να ακολουθήσετε, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τις διαθέσιμες επιλογές, ανάλογα με το ποια μπορεί να σας προσφέρει δυνητικά, τη συγκεκριμένη περίοδο, τις υψηλότερες αποδόσεις χωρίς να συνεπάγεται ανάληψη μεγάλου ρίσκου.

Αμοιβαία κεφάλαια: μία από τις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές της εποχής
Μία από τις επιλογές που θα είχε νόημα να διερευνήσετε είναι η επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια.

Πρόκειται για μία λύση που έχει ανέβει σημαντικά σε δημοφιλία το τελευταίο διάστημα, καθώς η νέα πραγματικότητα των χαμηλών επιτοκίων έχει απομακρύνει πολλούς από επιλογές που, στο παρελθόν, ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες, όπως οι προθεσμιακές καταθέσεις. Μία επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια διακρίνεται για την ευελιξία της και μπορεί να αποτελέσει ιδανική λύση ακόμη και για έναν αρχάριο επενδυτή.

Μια από τις βασικές αρχές επενδύσεων που μπορείτε να αξιοποιήσετε για την επένδυση σε αμοιβαία κεφαλαία  είναι το να εξασφαλίσετε μεγάλη διασπορά στο χαρτοφυλάκιό σας, κάτι που επιτυγχάνεται επενδύοντας σε διαφορετικές κατηγορίες, αλλά και κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και, επιπρόσθετα, είτε στη χώρα μας είτε και σε γεωγραφικές περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παράλληλα, θα είχε νόημα να θέσετε κάποιο μεγάλο χρονικό ορίζοντα για την επένδυσή σας, έτσι ώστε το χαρτοφυλάκιό σας να παραμένει όσο το δυνατόν περισσότερο ανθεκτικό στις μεταβολές της αγοράς, ξεπερνώντας ακόμη και έκτακτες καταστάσεις όπως οι οικονομικές προεκτάσεις της παρούσας πανδημίας, αλλά και να μη σας δημιουργούν άγχος οι συχνές διακυμάνσεις. 


Αυτή ακριβώς η ευελιξία που προσφέρουν τα αμοιβαία κεφάλαια βοηθά να δημιουργήσετε ένα χαρτοφυλάκιο ακριβώς στα μέτρα σας: με το επίπεδο ρίσκου που είστε διατεθειμένοι να πάρετε σε σχέση με τις πιθανές αποδόσεις, με τον χρονικό ορίζοντα που σας κάνει να αισθάνεστε πιο ασφαλείς, με το ποσό που είστε διατεθειμένοι να διαθέσετε, αλλά και με τα κεφάλαια στους κλάδους ή στις χώρες που θεωρείτε πιο ελκυστικές επιλογές. Παράλληλα, επωφελείστε από επαγγελματική διαχείριση στις επενδύσεις σας, καθότι τα αμοιβαία κεφάλαια τα διαχειρίζονται εξειδικευμένες εταιρείες που εποπτεύονται από ρυθμιστικές αρχές. 

Η εύρεση των κατάλληλων συνεργατών 
Φυσικά, η καλή γνώση της αγοράς βοηθάει ώστε να κάνετε τις επιλογές εκείνες που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων σας. Η αναζήτηση ενός φερέγγυου συνεργάτη, με τεχνογνωσία στις επενδύσεις, θα σας βοηθήσει σημαντικά, ειδικότερα αν αυτή είναι η πρώτη σας επένδυση στα αμοιβαία κεφάλαια.

Η τράπεζά σας έχει στη διάθεσή σας εξειδικευμένα στελέχη, πιστοποιημένα από την Τράπεζα της Ελλάδος, με γνώση και πολύχρονη εμπειρία, τα οποία θα σας ενημερώσουν για τις εναλλακτικές που έχετε για να αξιοποιήσετε το κεφάλαιό σας. Ο Personal Banker της τράπεζάς σας θα βρίσκεται στο πλευρό σας, συζητώντας μαζί σας όλες τις απορίες που ενδεχομένως έχετε, τις ανησυχίες σας σχετικά με μία επένδυση ή τις ξεχωριστές προκλήσεις που έχει η εποχή.

Μπορεί να σας προλάβει από λάθη απειρίας, παρουσιάζοντάς σας τις λύσεις εκείνες που ανταποκρίνονται στα δεδομένα κάθε εποχής, ενώ θα μείνει στο πλάι σας και σε όλη τη διάρκεια κάθε επένδυσης, ώστε, όταν χρειάζεται, να πραγματοποιείτε ενδεχόμενες προσαρμογές στο χαρτοφυλάκιό σας, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και τις ανάγκες σας.

Εύκολη διαχείριση μέσω e-banking
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και το ότι μπορείτε πλέον να διαχειρίζεστε το χαρτοφυλάκιό σας και τις επενδύσεις σας online, ακόμη και από το περιβάλλον του σπιτιού σας, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθείτε κάποιο κατάστημα. Μέσα από το ασφαλές περιβάλλον που σας προσφέρεται από το e-Banking της τράπεζάς σας, μπορείτε να κάνετε τις επιλογές σας στα αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και, διαχείριση των επενδύσεών σας. Έτσι, μπορείτε να επιλέγετε κεφάλαια με βάση το προφίλ σας, να εξαγοράσετε το σύνολο ή και μέρος της αξίας που έχουν τα μερίδια ενός αμοιβαίου κεφαλαίου στο οποίο έχετε επενδύσει, καθώς και να ακυρώνετε συμμετοχές σε αμοιβαία κεφάλαια ή εξαγορές μεριδίων οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Μπορεί η συγκυρία να είναι πρωτόγνωρη, όμως, συναισθήματα όπως το άγχος ή η ανησυχία  δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τις σκέψεις σας όσον αφορά το μέλλον των οικονομικών σας. Ό,τι έχετε σκεφτεί και προγραμματίσει για την οικογένειά σας μπορεί να παραμείνει ζωντανό, κάνοντας τις σωστές επενδυτικές επιλογές, πάντα με τη βοήθεια της κατάλληλης ενημέρωσης,  που θα σας βοηθήσει στην αναζήτηση του δρόμου της επίτευξης των στόχων και των ονείρων σας.
 

Πηγή: skai.gr