Διάλογος για το πειρατικό εμπόριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προσπαθήσει να λύσει τη διαμάχη με την Κίνα σχετικά με τα πειρατικά προϊόντα χωρίς να ανοίξει μέτωπο, αλλά πιο σκληρά μέτρα ίσως χρειαστούν, αν οι προσπάθειες δεν ευοδωθούν.

Τη θέση αυτή υποστηρίζει η Γερμανία (η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2007), καθώς ο υφυπουργός Οικονομίας Μπερντ Πφάφενμπαχ δήλωσε, πως η δράση των ΗΠΑ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της Κίνας για την πειρατεία αποτελεί μια αρκετά νόμιμη διαδικασία, αλλά ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει από κοινού σχετικά με το αν θα στηρίξει αυτήν τη δράση.

Όπως επισήμανε ο γερμανός υφυπουργός, το ζήτημα της πειρατείας βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε εκκρεμότητα και η Γερμανία θα το θέσει στην ατζέντα της επόμενης συνάντησης του G8, η διεξαγωγή της οποίας έχει προγραμματιστεί για τις 68 Ιουνίου στο Χάιλιγκεντάμ. Ο Μ. Πφάφενμπαχ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι όταν πιέζουμε για το θέμα της πειρατείας στη συνάντηση του G8 και προφανώς και στο πλαίσιο της ΕΕ, επιδιώκουμε ξεκάθαρα ένα δομημένο διάλογο με τους Κινέζους.

Από την πλευρά της, η Κίνα συχνά υπερασπίζεται την απόδοσή της σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της πειρατείας, υποστηρίζοντας ότι είναι αναπτυσσόμενη χώρα και χρειάζεται πίστωση χρόνου. Πάντως, οι πειρατικές ταινίες και τα CD με μουσική πωλούνται ανοιχτά σε κάθε γωνιά στις κινεζικές πόλεις για μόνο 8 γουάν (περίπου 1 δολάριο) το κάθε αντίγραφο.
Πηγή: skai.gr