Αυξάνεται το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε, το Μάιο, κατά 72,69% σε ετήσια βάση, ανερχόμενο σε 22,45 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Σινχουά, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Τελωνειακής Διοίκησης της χώρας.

Σε ερώτηση του γαλλικού ειδησεογραφικού πρακτορείο AFP, η Τελωνειακή Διοίκηση δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τα στοιχεία, τα οποία όμως συμφωνούν με στοιχεία τα οποία εμφανίστηκαν σε δημοσιεύματα στον κινεζικό Τύπο που επικαλούνται πηγές του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Τα στοιχεία, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι πάνω από τις σχετικές εκτιμήσεις 18 οικονομολόγων που είχαν συμμετάσχει σε σχετική σφυγμομέτρηση του Μπλούμπεργκ, και οι οποίες έκαναν λόγο για εμπορικό πλεόνασμα ύψους 19,5 δισ. δολαρίων το Μάιο του 2007.

Εάν τα στοιχεία επιβεβαιωθούν, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας θα έχει ανέλθει, τους πρώτους πέντε μήνες φέτος, σε 85,76 δισ. δολάρια, κατά 84% πάνω σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Το πλεόνασμα αυτό ενδέχεται να αυξήσει τις πιέσεις προς το Πεκίνο να επιτρέψει την ανατίμηση του εθνικού νομίσματος της χώρας για να μειώσει την ένταση με τους εμπορικούς εταίρους του και για να αποθερμάνει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη.

Το γουάν κατέγραψε, τη μεγαλύτερη πτώση του στους τελευταίους δέκα μήνες και τα κέρδη τα οποία είχε σημειώσει το Μάιο, όταν συναντήθηκαν Κινέζοι και Αμερικανοί στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες για θέματα εμπορίου, εξανεμίστηκαν.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν με το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε σε ποσοστό 0,2%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τις 10 του περασμένου Αυγούστου.
Πηγή: skai.gr