Διαψεύδει η Κομισιόν ότι σχεδιάζει χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας

Διαψεύδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν στον γερμανικό Τύπο και τη θέλουν να ετοιμάζεται να προτείνει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, δηλαδή την απαίτηση κάθε μέλος της ευρωζώνης να περιορίζει το έλλειμμά του στο 3% του ΑΕΠ.

«Αυτές οι φήμες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, προσθέτοντας πως το ενδεχόμενο χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων ουδέποτε εξετάστηκε στις Βρυξέλλες.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για την αναμόρφωση της νομισματικής ένωσης είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστούν στις 6 Δεκεμβρίου και δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει προτάσεις για δημοσιονομική εμβάθυνση της ευρωζώνης, που θα ενοχλήσουν το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η Κομισιόν μεταξύ άλλων θέλει τη σύσταση κοινής «δημοσιονομικής δυνατότητας» για τα 19 κράτη της ΟΝΕ, δηλαδή ένα τύπο κοινού προϋπολογισμού που θα διατίθεται για την υποστήριξη μελών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, για την τόνωση των επενδύσεων, για την ενθάρρυνση μεταρρυθμίσεων και άλλα.

Η γερμανική κυβέρνηση όμως, μολονότι είναι υπηρεσιακή, σχεδιάζει να εμποδίσει ακόμα και τη συζήτηση της εν λόγω πρότασης σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής τουλάχιστον έως το επόμενο έτος, σύμφωνα με την «Handelsblatt».

Η συζήτηση για την αναμόρφωση της ευρωζώνης αναζωπυρώθηκε μετά τις προτάσεις που έκανε στη Σορβόννη πριν τρεις μήνες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης και ευρω-προϋπολογισμό.
Πηγή: skai.gr