Τσακαλώτος: Θέμα stress tests αν δεν επανεκκινήσουν οι πλειστηριασμοί (upd)

Την ανησυχία της κυβέρνησης για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών από τους συμβολαιογράφους εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συμβολαιογράφοι μέχρι στιγμής έχουν αναστείλει τους πλειστηριασμούς ώς το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύντομη παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως οι πλειστηριασμοί για τα μεγάλης αξίας ακίνητη περουσία πρέπει να ξεκινήσουν το αργότερο
έως το Μάρτιο, ειδάλλως θα υπάρξει θέμα stress tests και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο κ. Tσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε την αναγκαιότητα να προχωρήσει το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων,
χτυπώντας το καμπανάκι της ανακεφαλαιοποίησης και θυμίζοντας ότι τα τεστ κόπωσης των τραπεζών είναι 5 Φεβρουαρίου και πρέπει μέχρι τότε να έχει σημειωθεί βελτίωση.

Ο υπουργός φέρεται να υπερασπίστηκε τη συμφωνία για πλειστηριασμούς με όριο της εμπορικής αξίας στις 300.000 ευρώ, ενώ προειδοποίησε ότι πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο μείωσης, συνδέοντας το εμμέσως με την υγεία του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα «κόκκινα» δάνεια είναι το μεγάλο ζήτημα της χώρας, τονίζοντας παράλληλα ότι το όριο πλειστηριασμού στις 300.000 ευρώ είναι μία καλή συμφωνία. Από εκεί και πάνω, όπως φέρεται να τόνισε, «
δεν είναι ούτε προοδευτικά δίκαιο ή αριστερό να προστατεύουμε αυτές τις οφειλές».

Από την πλευρά του, ο
Νίκος Φίλης επανέλαβε πως «δεν πρέπει να μιλάμε για έξοδο από τα μνημόνια».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε
να φέρει νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία των συμβολαιογράφων, που τελευταία δέχονται επιθέσεις σε χώρους όπου διενεργούνται πλειστηριασμοί αλλά και στα γραφεία τους.

Τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών σε Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία απασχολούν έντονα 
την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και προσωπικά τον επικεφαλής της 
Μάριο Ντράγκι. Στο θέμα αναφέρεται την Τετάρτη η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, στον απόηχο και της προειδοποίησης Ντράγκι για το θέμα των πλειστηριασμών στην Ελλάδα στο Eurogroup. 

Για το θέμα της καθυστέρησης των πλειστηριασμών έκρουσε νέο «καμπανάκι» η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. «Η καθυστέρηση στη διεξαγωγή των πλειστηριασμών θα πλήξει τόσο τους ισολογισμούς όσο και τη ρευστότητα των τραπεζών» προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νίκος Καραμούζης, σε δηλώσεις του στους Financial Times.


Πηγή: skai.gr