Ως τα μέσα Ιουλίου δίνει προθεσμία το ΔΝΤ για συνολική λύση για το χρέος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να επιδιώκει μία συνολική συμφωνία για ρύθμιση του ελληνικού χρέους, εάν όμως έως τα μέσα Ιουλίου δεν έχει βρεθεί λύση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο πρόγραμμα επί της αρχής, χωρίς να προσφέρει χρηματοδοτική βοήθεια.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ράις εξήγησε πως «πρώτη επιλογή» είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους, ακόμα και στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπου θα λάβει μέρος και η διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.

Εάν όμως αυτό δεν καταστεί δυνατό, προσέθεσε, η εναλλακτική λύση της επί της αρχής ένταξης του Ταμείου στο πρόγραμμα θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης στήριξης που χρειάζεται η χώρα μας για να καλύψει χρέη περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Ράις διευκρίνισε ωστόσο πως αυτό δεν θα δίνει λευκή επιταγή στους εταίρους να συνεχίσουν το πρόγραμμα χωρίς ελάφρυνση του χρέους, καθώς το ΔΝΤ δεν πρόκειται να εκταμιεύσει νέα δάνεια προτού λάβει επαρκείς διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Προσέθεσε μάλιστα ότι εάν το ΔΝΤ εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα υπάρχει η ξεκάθαρη πιθανότητα να μην υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.

Ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Ταμείο, εάν αποφασίσει να ενταχθεί επί της αρχής στο πρόγραμμα, είναι οι κανόνες συμμετοχής, με δεδομένους τους περιορισμούς που έθεταν παλαιότερες οδηγίες που είχαν συγκροτηθεί τη δεκαετία του 1980.

Ωστόσο, κ. Ράις διευκρίνισε ότι οι κανόνες για τη χρήση αυτής της φόρμουλας, που έχει επιστρατευθεί «περίπου 19 φορές» στο παρελθόν, προσαρμόζονται στις ανάγκες της εκάστοτε χώρας. Συνεπώς, εξήγησε δεν υπάρχει κάποιο απαράβατο προηγούμενο που να δένει τα χέρια του οργανισμού.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης