Τσακαλώτος: Πλεόνασμα 3,5% για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τρία χρόνια, ή 3% για πέντε χρόνια μετά το 2018, πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Ελένης Βαρβιτσιώτη, προς τους θεσμούς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με δεύτερη επιστολή του μέσα στην εβδομάδα. Την πληροφορία για δεύτερη επιστολή αποκάλυψε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Στην ελληνική πρόταση προβλέπεται η επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» με μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων. Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, η πρόταση αποτελεί μόνο ένα «καλό σημείο εκκίνησης», και σίγουρα όχι ένα «σημείο προσγείωσης».

Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: 

1. Καθορισμός των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια.

2. Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Πριν από αυτές τις συναντήσεις με την ελληνική πλευρά προηγήθηκε συνάντηση των θεσμών. Το ΔΝΤ εκπροσώπησε ο Πολ Τόμσεν. Την ΕΚΤ εκπροσώπησε ο Μ. Κερέ, τον ESM ο K. Ρέγκλινγκ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Μ. Μπούτι και το EWG o Τόμας Βίζερ.

Συγχρόνως, στις 6 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, όπου αναμένεται να συζητηθεί η έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα, στην οποία περιέχεται και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία οι επικεφαλής του Ταμείου δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τα χρονικά περιθώρια.

Το πρόγραμμα της ελληνικής πλευράς πριν από το Eurogroup περιελάμβανε σειρά επαφών. Tο ζητούμενο στις συναντήσεις αυτές είναι οι επικεφαλής των θεσμών να βρεθούν και να αποφασίσουν από κοινού υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση και αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί πως οι προϋποθέσεις είναι ρεαλιστικές.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, το 2016 η χώρα μας πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 4,44 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον στόχο για 1,98 δισεκ. ευρώ. Κύρια αιτία ήταν η αύξηση των εσόδων χάρη στην υπεραπόδοση στις φορολογικές εισπράξεις.

Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διέρρευσαν στο Reuters πως ακόμα κι αφού το πλεόνασμα ροκανιστεί από τις ανάγκες τις γενικής κυβέρνησης θα ισοδυναμεί με πρωτογενές πλεόνασμα `1 έως 1,5% του ΑΕΠ, σαφώς πάνω από τον μνημονιακό στόχο για 0,5%.

Πηγή: Πηγή: Καθημερινή - Ελένη Βαρβιτσιώτη