Τετ-α-τετ Τσακαλώτου με Σόιμπλε πριν το Eurogroup (upd)

Τετ-α-τετ με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και με στελέχη των θεσμών έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πριν την συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών θα γίνει στις 15.30 ώρα Ελλάδος, δηλαδή μισή ώρα πριν την έναρξη της ευρω-ομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις γίνεται επεξεργασία συγκεκριμένης φόρμουλας, ώστε μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου να υπάρξει συμφωνία και για το θέμα της αξιολόγησης αλλά και για το πακέτο που ζητά το ΔΝΤ για μετά το 2018 ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Η Αθήνα προσέρχεται στη συνεδρίαση με την ελπίδα πως η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016 θα πείσει τους θεσμούς να δεχτούν ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς να ζητήσουν περαιτέρω μέτρα λιτότητας σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, το 2016 η χώρα μας πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 4,44 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον στόχο για 1,98 δισεκ. ευρώ. Κύρια αιτία ήταν η αύξηση των εσόδων χάρη στην υπεραπόδοση στις φορολογικές εισπράξεις.

Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διέρρευσαν στο Reuters πως ακόμα κι αφού το πλεόνασμα ροκανιστεί από τις ανάγκες τις γενικής κυβέρνησης θα ισοδυναμεί με πρωτογενές πλεόνασμα 1 έως 1,5% του ΑΕΠ, σαφώς πάνω από τον μνημονιακό στόχο για 0,5%.

«Αυτή η επίδοση θα μας βοηθήσει
[…] να αντιμετωπίσουμε την οπτική γωνία του ΔΝΤ πως η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα προκειμένου να καλύψει προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό το 2018», δήλωσε ένας έλληνας αξιωματούχος στο Reuters.

Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να νομοθετήσει προληπτικά νέα μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018.

Ένα από τα ζητούμενα στο σημερινό Eurogroup είναι να συμφωνηθεί η επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα ώστε να συνεχιστεί η αξιολόγηση.

Παράγοντες της ευρωζώνης προειδοποίησαν χθες την Αθήνα ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα κλείσει η ευκαιρία για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, διότι θα ξεκινήσουν σημαντικές εκλογές σε κράτη μέλη κάτι που αναμένεται να δυσχεράνει τις διαπραγματεύσεις.
Πηγή: skai.gr