«Παράθυρο» για έξοδο από τον ELA, αλλά πιο δύσκολη η ελληνική είσοδος στο QE

«Παράθυρο» για την έξοδο των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς άφησε σήμερα Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο τόνισε πως η Ευρωτράπεζα θα μπορούσε να επιτρέψει την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις κανονικές χρηματοδοτικές δραστηριότητες του Ευρωσυστήματος, εφόσον πεισθεί πως η Αθήνα θα μπορέσει τελικά να κλείσει επιτυχώς την αξιολόγηση, και με προϋπόθεση την τήρηση του Μνημονίου.

Ο κ. Κονστάνσιο σημείωσε ωστόσο πως η είσοδος των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – που επεκτάθηκε τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2017 – θα είναι μία πιο σύνθετη διαδικασία, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν ρευστότητα από τον σχετικά «ακριβό» μηχανισμό ELA από τα μέσα Φεβρουαρίου; και η επιστροφή τους στο κανονικό πλαίσιο της ΕΚΤ θα συνιστά σημαντικό βήμα στη διαδρομή για την επαναφορά της τραπεζικής κανονικότητας, που έχει ως τελικό «προορισμό» την άρση των capital controls.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για τη μείωση της αξίας των τραπεζικών μετοχών λόγω της ανακεφαλαιοποίησης, ο ίδιος πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι απάντησε ότι οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν από τις ίδιες τις ελληνικές τράπεζες και «σε ένα βαθμό» από την ελληνική κυβέρνηση.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης