Στην Αθήνα με αποστολή να κλείσει η πρώτη δέσμη προπαιτουμένων η τρόικα

Καταφθάνουν απόψε στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας οι οποίο από αύριο το μεσημέρι (Τετάρτη) αναμένεται να έχουν τα πρώτα ραντεβού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στόχος της επίσκεψης των επικεφαλής, είναι να κλείσει η πρώτη δέσμη των προαπαιτουμένων, με έμφαση το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αλλά και τα αγκάθια που έχουν δημιουργηθεί στην εφαρμογή της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Επιπλέον, θα προσδιοριστούν οι προαπαιτούμενες δράσεις για την είσπραξη της δεύτερης υποδόσης του 1 δισεκ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να συμφωνηθει το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα μέτρα που θα το συνοδεύουν για την επόμενη τριετία.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο ήταν αυξημένα κατά 190 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο αναθεωρημένο στόχο, απόρροια των καλών επιδόσεων στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, συνεχίστηκε ωστόσο η αύξηση των απλήρωτων φόρων, με μικρότερο ρυθμό πάντως σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, καθώς τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν κατά 600 εκ ευρώ έναντι 1,5 δισεκ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, με ξένους επενδυτές θα συναντηθεί το απόγευμα στο Λονδίνο όπου μεταβαίνει μετά την ολοκλήρωση του ECOFIN ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλωτος. Το βράδυ θα μιλήσει σε συνέδριο του βρετανικού πανεπιστήμιου LSE.

Στην ανάγκη να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές στην χώρα, χωρίς η κυβέρνηση να γίνει απλώς εφαρμοστής του μνημονίου, εστίασε στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης