Ανεξήγητη μείωση των ροών ρωσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες

Σημαντικές μειώσεις στη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχουν καταγράφει κατά τις τελευταίες ημέρες σε τρεις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, εγείροντας νέους φόβους για το ενδεχόμενο διακοπής των ρωσικών εξαγωγών κατά τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία.

Στην Αυστρία, η ποσότητα αερίου που παραδόθηκε από τη Ρωσία την Πέμπτη και την Παρασκευή ήταν 15% χαμηλότερη σε σχέση με τα όσα προβλέπουν οι σχετικές συμβάσεις, όπως ανακοίνωσαν η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV και η ρυθμιστική Αρχή ενέργειας E-Control.

«Ως τώρα, δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους για αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της OMV, Ρόμπερτ Λέχνερ.

Παραπλήσια είναι η κατάσταση στη Σλοβακία, όπου η εισροή ρωσικού αερίου ήταν 10% χαμηλότερη σε σχέση με το συμφωνημένο επίπεδο την Πέμπτη, με τη μείωση στην παροχή να διαπιστώνεται από το βράδυ της Τετάρτης, όπως ανακοίνωσε η ημικρατική εταιρεία διανομής αερίου SPP.

Σαφώς χειρότερη ήταν η κατάσταση στην Πολωνία, όπου την Πέμπτη η ροή ρωσικού αερίου ήταν 45% χαμηλότερη σε σχέση με τα συμφωνημένα επίπεδα, με το χάσμα να μειώνεται κάπως την Παρασκευή, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία αερίου PGNiG.

Και οι τρεις χώρες πάντως τόνισαν πως η μείωση των ροών δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στην λειτουργία του συστήματος διανομής αερίου.

Ετοιμάζεται η Ευρώπη

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ήλθε στη γνώση του skai.gr, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από όλα τα κράτη μέλη να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε ως τις 3 Δεκεμβρίου να μπορούν να καλύψουν μέχρι και τη μέγιστη ζήτηση φυσικού αερίου, ακόμα και σε ενδεχόμενο προβλημάτων στο μεγαλύτερο στοιχείο υποδομών, όπως το δίκτυο αγωγών για τη μεταφορά αερίου.

Παράλληλα, το Συμβούλιο προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των κρατών-μελών, με βάση τη ροή αερίου ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Μεσομακροπρόθεσμα, οι Βρυξέλλες συστήνουν επίσης την ανάπτυξη σημείων υποδοχής και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), την αξιοποίηση του «Νότιου Διαδρόμου» για την εισαγωγή ενέργειας και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πηγών υδρογονανθράκων.

Όλα αυτά τα σενάρια συνδέονται με προτάσεις της Ελλάδας, τη γεωγραφική της θέση και τις έρευνες σε Κατάκολο, Ιωάννινα και Πατραϊκό Κόλπο.

Η ουκρανική διάσταση

Στις αρχές Αυγούστου, η ουκρανική Βουλή πέρασε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να απαγορεύσει τη μεταφορά αερίου από ρωσικούς κολοσσούς, όπως η Gazprom, μέσω των αγωγών της Ουκρανίας.

Το εν λόγω μέτρο δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, όμως μπορεί να υποχρεώσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας να διαπραγματευτούν νέες συμβάσεις, τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.

Σημαντικό μέρος του αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη εξάγεται από τη Ρωσία και μεταφέρεται μέσω του ουκρανικού δικτύου αγωγών.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης, Newsdesk ΣΚΑΪ