Πρόγραμμα αγοράς τίτλων αρχίζει η ΕΚΤ, μέσα σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια

Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εκδίδονται από εμπορικές ή κεντρικές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης, αλλά και τιτλοποιημένων χρεογράφων (ABS) που έχουν ως εχέγγυα τα περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων αρχίζει η ΕΚΤ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι.

Το πρόγραμμα δεν αφορά κρατικά ομόλογα. Οι αγορές θα αρχίσουν τον Οκτώβριο του 2014.

Στόχος του προγράμματος είναι η τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης και την αύξηση του πληθωρισμού, με τη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και τη μείωση του κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και πολίτες.

Το χρηματικό μέγεθος του προγράμματος δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, όμως ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως το όλο εγχείρημα θα έχει «ευμεγέθη» επίπτωση στον ισολογισμό της Ευρωτράπεζας.

Ο κ. Ντράγκι παραδέχτηκε πως απόφαση για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δεν ελήφθη ομόφωνα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, αλλά με «άνετη πλειοψηφία», χωρίς όμως να πει ποια μέλη διαφώνησαν.

Ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας αρνήθηκε να αποκαλέσει τις επίμαχες πρωτοβουλίες ποσοτική χαλάρωση, στρατηγική που συνήθως περιλαμβάνει αγορές κρατικών ομολόγων, κάτι που άλλωστε απαγορεύεται από το καταστατικό της Τράπεζας. Δεν δίστασε όμως να προσθέσει πως το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο.

«Εάν καταστεί απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω τους κινδύνους παρατεταμένα χαμηλού πληθωρισμού, το ΔΣ είναι ομόφωνα δεσμευμένο να χρησιμοποιήσει επιπλέον μη συμβατικά μέτρα που περιλαμβάνονται στην εντολή του», συμπλήρωσε ο κ. Ντράγκι.

Η απόφαση για το πρόγραμμα ελήφθη με την ΕΚΤ να αναθεωρεί προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη στην ευρωζώνη, στο 0,9% για το 2014 και στο 1,6% το 2015.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 0,6% φέτος και 1,1% το 2015, σαφώς κάτω από το στόχο του «κοντά στο 2%».

Σε ιστορικό χαμηλό τα επιτόκια

Νωρίτερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ μείωσε στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%, από 0,15%, το βασικό επιτόκιο του ευρώ, σε μία προσπάθεια αύξησης του πληθωρισμού και ενίσχυσης της οικονομίας.

Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι αποσαφήνισε πως δεν σχεδιάζεται περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, σημειώνοντας πως τα «επιτόκια είναι στο χαμηλότερό τους σημείο».

Η εξέλιξη οδηγεί σε άμεση ελάφρυνση των επιτοκίων δανεισμού για χιλιάδες έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν δάνεια κυμαινόμενων επιτοκίων συνδεδεμένα με το ευρώ ή το Euribor.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε αρνητικό επιτόκιο -0,2% για τις καταθέσεις που τηρούν σε αυτή οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με στόχο να στραφούν κεφάλαια σε χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Τα μειωμένα επιτόκια θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 10 Σεπτεμβρίου.

Θετική αντίδραση ΔΝΤ

Ξεκάθαρα θετική ήταν η αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο έχει επανειλημμένα καλέσει την ΕΚΤ να λάβει περαιτέρω δράση για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού.

«Χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβε της ΕΚΤ, που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κινδύνων από τον χαμηλό πληθωρισμό», δήλωσε η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ