Σε ιστορικό χαμηλό το επιτόκιο της ΕΚΤ ενόψει της συνέντευξης Ντράγκι

Στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%, από 0,15%, μείωσε το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η εξέλιξη οδηγεί σε άμεση ελάφρυνση των επιτοκίων δανεισμού για χιλιάδες έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν δάνεια κυμαινόμενων επιτοκίων συνδεδεμένα με το ευρώ ή το Euribor.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε αρνητικό επιτόκιο -0,2% για τις καταθέσεις που τηρούν σε αυτή οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με στόχο να στραφούν κεφάλαια σε χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Τα μειωμένα επιτόκια θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 10 Σεπτεμβρίου.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη συνέντευξη, στις 15:30, του Μάριο Ντράγκι, με το πρακτορείο Reuters να κάνει λόγο ότι θα εξαγγείλει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 500 δισ. ευρώ.

Ποσοτική χαλάρωση

Η ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing ή QE) είναι μία «ανορθόδοξη» πολιτική που μπορούν να εφαρμόσουν κεντρικές τράπεζες, με κύριο στόχο τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και απλοί πολίτες.

Κύριο όχημα για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι οι αγορά χρεογράφων, συνήθως κρατικών ομολόγων, που κατέχουν εμπορικές τράπεζες, ασφαλιστικά Ταμεία και άλλου είδους επενδυτές. Δεν είναι σαφές αν η ΕΚΤ, σε περίπτωση QE, θα αγοράσει κρατικά ή εταιρικά ομόλογα.

Μείωση του κόστους δανεισμού συνήθως αποφέρει τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, δημιουργία θέσεων εργασίας και, κρίσιμα, αύξηση του πληθωρισμού.

Η ευρωζώνη βρίσκεται στον αναιμικό πληθωρισμό του 0,3% και κοντά στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, ο φαύλος κύκλος του χαμηλού πληθωρισμού και του αποπληθωρισμού αποδυναμώνει την ανάπτυξη και αυξάνει το πραγματικό κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης, Newsdesk ΣΚΑΪ