Κλείσιμο

Μαύρη Πέμπτη για τις αγορές του Νότου με «θύμα» και το ελληνικό ομόλογο

Μαύρη ημέρα ήταν η σημερινή για τις ευρωπαϊκές αγορές του Νότου, μετά την αδυναμία της δεύτερης σε μέγεθος πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo να καλύψει βραχυχρόνιο ομόλογο.

Η εξέλιξη προκάλεσε κύμα πωλήσεων -ιδιαίτερα στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου- με το πορτογαλικό χρηματιστήριο να κλείνει με απώλειες πάνω από 4% και το ισπανικό και ιταλικό με πτώση κοντά στο 2%. Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε απώλειες 1,87%.

Η εξέλιξη με την Πορτογαλική τράπεζα οδήγησε την ισπανική τράπεζα Banco Popular στην ακύρωση προγραμματισμένης έκδοσης ομόλογου, προκάλεσε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών αρκετών ιταλικών τραπεζών, ενώ ο ιταλικός φαρμακευτικός όμιλος Rotapharm ανέστειλε τη διαδικασία δημόσιας έγγραφης του.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η αναταραχή επηρέασε αρνητικά και την ελληνική έκδοση τριετούς ομολόγου.

Συγκεκριμένα αντλήθηκαν 1,5 δισεκ. ευρώ από τα 3 δισεκ. ευρώ που ενεγράφησαν στο βιβλίο πρόσφορων, με την απόδοση στο 3,375%.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές, και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας, η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει την έκδοση.»

Η κυβέρνηση επίσης εκφράζει την ικανοποίηση της που για μια ακόμα φορά οι διεθνείς επενδύτες έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία.

Όπως επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «στόχος μας δεν ήταν τα ποσά που θα εισπράξουμε, αλλά το ό,τι μπορούμε να τα πάρουμε και με σωστό επιτόκιο.»
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης, Newsdesk ΣΚΑΪ