Φόβοι για πτώση ως και 30% στους ρώσους τουρίστες λόγω της ευρω-ρωσικής κρίσης

Τις ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις της ευρω-ρωσικής κρίσης στην ελληνική οικονομία εξέθεσαν, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Εξωτερικών, εκπρόσωποι 14 παραγωγικών φορέων της χώρας.

Οι παραγωγικοί φορείς εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, καταθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για τις έως τώρα επιπτώσεις αλλά και για τις μελλοντικές συνέπειες της κρίσης.

Στο κρίσιμο μέτωπο του τουρισμού, εκπρόσωποι του κλάδου προειδοποίησαν για ενδεχόμενο μείωσης του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία κατά 10 έως 30% σε όλη την Ελλάδα, ενώ ειδικά για τη Χαλκιδική η δυνητική μείωση του αριθμού επισκεπτών υπολογίζεται στο 15%.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται τη στιγμή που ο αριθμός των ρώσων τουριστών ανήλθε στα 1,4 εκατομμύρια το 2013 (αύξηση 45,9% σε σχέση με το 2012). Παράλληλα, οι ρώσοι επισκέπτες είναι μακράν οι πιο «ανοιχτοχέρηδες» καταναλωτές με κατά κεφαλήν δαπάνη 1.079 ευρώ, τη στιγμή που η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη τουριστών στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει τα 670 ευρώ.

Σοβαρές θα είναι και οι επιπτώσεις στον τομέα των μεταφορών, που αναμένεται να επηρεάσει την εξαγωγή οπωροκηπευτικών και ψαριών.

Το 11% των ελλήνων μεταφορέων δουλεύουν μόνιμα με την Ρωσία και το 20% περιστασιακά, με τις επιχειρήσεις να υποχρεώνονται πλέον να μεταφέρουν το εμπόρευμά τους μέσω Λευκορωσίας, γεγονός που αυξάνει τόσο το χρόνο μεταφοράς όσο και το κόστος.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Παναγιώτης Μίχαλος.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης