Κλείσιμο

Προβόπουλος: Διστακτικότητα και ατολμία στις μεταρρυθμίσεις

Έντονη κριτική για τις καθυστερήσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών άσκησε την Πέμπτη ο διοικητικής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στη ετήσια συνέλευση της κεντρικής τράπεζας.

Ο κ. Προβόπουλος έκανε λόγο για «διστακτικότητα», καθυστερήσεις και «ατολμία» στο μεταρρυθμιστικό πεδίο και προσέθεσε πως αν δεν προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές η προσδοκώμενη ανάπτυξη θα είναι «δειλή» και οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας θα υπονομευθούν.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε πως την επόμενη εβδομάδα σε κάθε περίπτωση θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου της BlackRock.

Παράλληλα, ο κ. Προβόπουλος τόνισε την ανάγκη οι τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους σε ζητήματα ρευστότητας από το Ευρωσύστημα.

Χαρακτήρισε μεγάλο κίνδυνο την περαιτέρω πιστωτική επέκταση των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, ενώ σημείωσε πως οι νέες πιστώσεις των τραπεζών θα πρέπει να κατευθύνονται προς δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης.

Στον αντίποδα, σημείωσε πως θα ήταν «ανώφελο» να «επικίνδυνο» να αφεθούν να λειτουργούν με όρους του παρελθόντος μη βιώσιμες επιχειρήσεις και «κορεσμένοι» κλάδοι.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης