Άσμουσεν: Το 2014 θα αποφασίσουμε για τυχόν νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Την άνοιξη του 2014 θα κριθεί εάν θα υπάρξει νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, και αυτό σε συνάρτηση με το εάν θα έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, όπως δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Στις δηλώσεις του ο κ. Άσμουσεν ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπήρξε συζήτηση για νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας και ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή σχετική τοποθέτηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέπεμψε στην απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι εταίροι της Αθήνας δεσμεύθηκαν για τυχόν νέα υποστήριξη της χώρας μας εφόσον χρειαστεί και εφόσον τηρηθεί το ισχύον πρόγραμμα.

Την ίδια απάντηση έδωσε και για τυχόν νέο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, προσθέτοντας ότι τα μέλη της ευρωζωνης θα βοηθήσουν τη χώρα μας ώστε να καταφέρει να βγει ξανά στις αγορές.

Πήγες του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση Άσμουσεν- Στουρνάρα, ανέφεραν ότι δεν έχει συζητηθεί καθόλου νέο δάνειο για την Ελλάδα, ενώ η συζήτηση για περαιτέρω μείωση του χρέους θα ξεκινήσει τον Απρίλιο.

Αναφορικά με το χρηματοδοτικό κενό, οι ίδιες πήγες ανέφεραν ότι μπορεί να μην υπάρξει καν, καθώς μπορεί να καλυφθεί από τη μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής του χρέους και τα υπόλοιπα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Συνεχίζοντας, ο κορυφαίος παράγοντας της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι κατανοεί τις δυσκολίες του ελληνικού λαού και εξέφρασε το σεβασμό του για αυτό, αλλά πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί.

Τέλος, ανέφερε ότι η ανεργία στη χώρα μας είναι σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Στη συνέχεια ο κ. Άσμουσεν έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το πρωί της Πέμπτης (10:30) θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Λίγο νωρίτερα, και το Βερολίνο είχε διαψεύσει ότι ξεκίνησαν ήδη συζητήσεις για νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, όπως έγραψαν γερμανικές εφημερίδες, συνδέοντας την επίσκεψη Άσμουσεν με τις πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε περί ανάγκης για στήριξη της Ελλάδας μετά το 2014.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ