Στουρνάρας: Μείωση της ανεργίας από το 2014

Από το 2014 θα μειωθεί η ανεργία και η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει τόνισε στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. 

Τόνισε ότι το κλίμα έχει ήδη αντιστραφεί και ο ξένος παράγοντας βλέπει ότι η Ελλάδα σώζεται και παραμένει στο ευρώ.

Παράλληλα, εμφανίστηκε κατηγορηματικός όσον αφορά την επιβολή νέων μέτρων, τονίζοντας ότι αν εφαρμόσουμε τα όσα έχουμε συμφωνήσει δεν θα υπάρχει ανάγκη λήψης νέων μέτρων .

Αναφερόμενος εξάλλου στο ζήτημα της φοροδιαφυγής αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε πιο καλά αποτελέσματα.

Στις πρωτοβουλίες που αναμένεται να ληφθούν άμεσα για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και των αγορών θα αναφερθούν εξάλλου το μεσημέρι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι υπουργοί Οικονομικών  και Ανάπτυξης. 

Ρομπόλης: Ύφεση της οικονομίας και το 2014

Αναφερόμενος στον ΣΚΑΪ στα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ που κάνουν λόγο για θετικό ισοζύγιο απασχόλησης στο α’ τετράμηνο του τρέχοντος έτους, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης τόνισε ότι «θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι (...) αυτές οι θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν με τις πρώτες συμβάσεις μερικής απασχόλησης για την τουριστική περίοδο στις τουριστικές περιοχές. Καλό είναι να περιμένουμε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ».

Ο κ. Ρομπόλης πρόσθεσε δε, ότι όλο το 2013 η ελληνική οικονομία θα κινηθεί υφεσιακά και θα έχουμε ύφεση 2,5% και το 2014.

Στο μεταξύ, την καταβολή στην Ελλάδα δύο δόσεων συνολικού ύψους 7,6 δισ. ευρώ (δηλαδή 4,3 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το πρώτο τρίμηνο και 3,3 δισ. ευρώ του δευτέρου τριμήνου) αναμένεται να εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο. 

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ τονίζεται μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το άνοιγμα των επαγγελμάτων στον ανταγωνισμό ώστε να διασφαλίσει ότι το βάρος των μέτρων λιτότητας δε θα βαρύνει ανισομερώς μόνον τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

«Αποφασιστικές διορθωτικές κινήσεις απαιτούνται σε κάθε έναν από τους τομείς αυτούς ώστε να προωθηθεί μια ταχεία ανταπόκριση και να επιτευχθεί μια περισσότερο ισορροπημένη διανομή του βάρους της προσαρμογής», τονίζει το ΔΝΤ. «Η αποστολή (του ΔΝΤ) καλωσορίζει τον αναπροσανατολισμό της εστίασης του κυβερνητικού προγράμματος, σε αναγνώριση αυτών των προβλημάτων».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ