Ντάισελμπλουμ: Η καλύτερη δυνατή λύση για την Κύπρο η απόφαση του Eurogroup

Την εκτίμηση ότι η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο «ήταν η καλύτερη δυνατή για τη χώρα» και «μια καλή λύση» για την ευρωζώνη, εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του ευρώ Γιερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε συζήτηση για την Κύπρο, στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωζώνης υπεραμύνθηκε των αποφάσεων του Eurogroup, λαμβάνοντας ειδικά υπόψη την κατάσταση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, ο οποίος «ήταν μη βιώσιμος και δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με την οικονομία της χώρας».

Τόνισε πάντως ότι η νέα κυπριακή κυβέρνηση κατανόησε αυτή την πραγματικότητα και για το λόγο αυτό κατέστη δυνατό να υπάρξει απόφαση που επιτρέπει την επιστροφή της Κύπρου σε βιώσιμη τροχιά υπό δύσκολες, όμως, όπως αναγνώρισε, συνθήκες. Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, οι διαπραγματεύσεις με την προηγούμενη κυπριακή κυβέρνηση απέβησαν άκαρπες.

Υποστήριξε ότι με το δάνειο που είχε συνάψει με τη Ρωσία το 2011 η προηγούμενη κυβέρνηση κέρδισε χρόνο για να φτάσουμε στη μη βιώσιμη κατάσταση του 2012. Η πρόσφατη συμφωνία για παράταση της αποπληρωμής κατά δύο χρόνια και μείωση του επιτοκίου δανεισμού από 4,5% σε 2,5%, διασφαλίζει τη συμμετοχή της Ρωσίας, τόνισε. Επανέλαβε ότι η πρώτη δόση των δανείων θα δοθεί μέσα στο Μάιο, στη βοήθεια έως 10 δισ. ευρώ που θα δοθεί από την ευρωζώνη (9 δισ. ευρώ) και το ΔΝΤ (1 δισ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ευρωζώνης είπε ότι οι συζητήσεις ήταν μακροχρόνιες για να δοθεί λύση, κυρίως λόγω του κινδύνου που ανέλαβαν οι δύο βασικές κυπριακές τράπεζες επενδύοντας σε ελληνικά ομόλογα με υψηλό ρίσκο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ελλιπή πληροφόρηση από την πλευρά των κυπριακών τραπεζών, σε θέματα ισολογισμών και διάρθρωσης τους. Για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί, είπε ότι, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Επιτροπής, είναι συμβατές με τη Συνθήκη της ΕΕ και τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς και εξέφρασε την ελπίδα να αρθούν σταδιακά το συντομότερο δυνατόν. Η ευρωζώνη παρακολουθεί στενά την κατάσταση, τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Τέλος, επανέλαβε ότι οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι απόλυτα εγγυημένες.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr