ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση αξίας των εξαγωγών το Σεπτέμβριο

Αρνητικές εξελίξεις επεφύλασσε για τις ελληνικές εξαγωγές ο μήνας Σεπτέμβριος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Αναλυτικά, η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στα 1,326 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 6,6% σε σχέση με τα 1,420 δισεκατομμύρια που καταγράφηκαν τον αντίστοιχο μήνα του 2011.

Ωστόσο, η μείωση της αξίας των εξαγωγών αντισταθμίστηκε από την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των εισαγωγών, η αξία των οποίων κατέπεσε το Σεπτέμβριο στα 2,469 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 2,872 δισ. το Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, διαφορά που συνιστά πτώση 14%.

Παρά τα δυσάρεστα μηνύματα του Σεπτεμβρίου, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2011 - Σεπτεμβρίου 2012 παρουσιάζεται αυξημένη συγκριτικά με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο 2010 - 2011 κατά 4,3%, ενώ αντίθετα η αξία των εισαγωγών εμφανίζεται μειωμένη κατά 10,6%.

Στις εκτιμήσεις τις ΕΛΣΤΑΤ δεν περιλαμβάνονται οι εισαγωγές και εξαγωγές πετρελαιοειδών, το κόστος των οποίων συνετέλεσε σημαντικά στην αύξηση του μηνιαίου και ετήσιου πληθωρισμού.

Για ολόκληρο το δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ δείτε εδώ.
Πηγή: skai.gr