ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση μηνιαίου και ετήσιου πληθωρισμού τον Οκτώβριο

Σημαντική αύξηση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε ετήσια αλλά και μηνιαία βάση τον Οκτώβριο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα, 9 Νοεμβρίου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Αναλυτικά, ο πληθωρισμός Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,8% σε σχέση με το Σεπτέμβριο, και αύξηση 1,6% συγκριτικά με τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τη Eurostrat, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο Ευρωπαϊκό χαμηλό του 0,3%.

Η εν λόγω εξέλιξη αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού, αυξήσεις οι οποίες επιβάρυναν κατά 13,2% τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Επιπλέον, κατά 3% αυξήθηκαν οι μεταφορές, αλλαγή που οφείλεται στις ανατιμήσεις των καυσίμων και των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, ενώ κατά 1,9% αυξήθηκαν οι τιμές στα είδη ένδυσης και υποδήσεις.

Παράλληλα, κατά 1% κατά μέσο όρο αυξήθηκαν οι τιμές βασικών ειδών διατροφής όπως πατάτες, λαχανικά, ψάρια κρέατα και γαλακτοκομικά.

Για ολόκληρο το δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ δείτε εδώ.
Πηγή: skai.gr