Κλείσιμο

Έκκληση της Ρώμης για συμφωνία στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Έκκληση στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι απηύθυνε τη Δευτέρα ο ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζι, ζητώντας την επίλυση των διαφορών μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ για την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ένωσης τον επόμενο μήνα.

«Υπάρχει ένας μήνας για να βρούμε κοινό έδαφος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιλανέζι σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, με τον βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λίντιγκτον.

«Θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις των εθνικών αντιπροσωπειών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπέι για να γεφυρωθούν οι διαφορές και να επιτραπεί στους αρχηγούς των κρατών να κλείσουν ενδεχομένως τον προϋπολογισμό κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το Νοέμβριο» πρόσθεσε.

Οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα για να επιδιώξουν την επίτευξη συμφωνίας για την επταετή προϋπολογισμό.

Ο ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δήλωσε ότι η διάσκεψη αυτή θα πρέπει να είναι εποικοδομητική και ότι η Ιταλία ασπάζεται την προσέγγιση του Λίντιγκτον για τις διαπραγματεύσεις.

«Θέλουμε να καταλήξουμε
σε συμφωνία το Νοέμβριο, αλλά θα πρέπει να είναι η σωστή συμφωνία» τόνισε ο βρετανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ «θα απαιτηθεί ομόφωνη συναίνεση.»

Το Ηνωμένο Βασίλειο διεξαγάγει «εντατικές συζητήσεις με τους εταίρους μας, όπως η Ιταλία, σχετικά με το πώς θα υπάρξει πρόοδος (στη συμφωνία)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λίντινγκτον.

Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας